Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Politiek vraagt naar concrete veiligheidsmaatregelen en inzet tegen schooluitval en taalachterstand

Tijdens de algemene beschouwingen in de deelraad klonk 29 oktober vooral felle kritiek richting het gemeentebestuur. "De deelgemeente moet bezuinigen omdat het stadsbestuur geld inhoudt voor eigen speeltjes", concludeerde bijvoorbeeld Marco van Lent. "De Tour de France gaat vóór het welzijn, zo luidt de boodschap."

De PvdA-woordvoerder noemde het terecht dat het dagelijks bestuur bij het opstellen van de begroting de kerntaken van de deelgemeente, zoals het bestrijden van taalachterstanden en geweld achter de voordeur, zoveel mogelijk heeft ontzien. Ook is geprobeerd de inzet op emancipatie en participatie te handhaven.

Meer inzicht in kosten
"Om de begroting dekkend te houden, moet maar liefst een kwart van de reserves ingezet worden, een beleid dat op lange termijn onhoudbaar is", zei Van Lent verder. Zijn verwachting is dat de nieuwe deelraad de komende jaren geconfronteerd zal worden met een nog krapper huishoudboekje. Om dan goede keuzes te kunnen maken, moet er volgens de PvdA meer inzicht komen in de kosten en resultaten van een aantal projecten.

Tippelende vrouwen
De PvdA diende een voorstel in voor een Duimdrop op het Afrikaanderplein, bemenst door stagekrachten en vrijwilligers. Verder vroeg de fractie het dagelijks bestuur of het bekend is met signalen uit de wijk Feijenoord over zwervers en tippelende vrouwen. En welke concrete maatregelen het dagelijks bestuur wil nemen tegen de verslechtering van de veiligheid, met name ook in Hillesluis. Wat de veiligheid betreft heeft het dagelijks bestuur het niveau van de inzet eveneens gehandhaafd, tekende Van Lent daarbij aan.

Verzet tegen Coolsingel
Ook Leefbaar Rotterdam protesteerde fel tegen de door de Coolsingel opgelegde bezuinigingen. "Wij vragen het dagelijks bestuur zich daar hevig tegen te blijven verzetten", sprak fractievoorzitter Nel Noël-Arnold. Ze vroeg maximale inzet van het dagelijks bestuur om het aantal vroegtijdige schoolverlaters terug te dringen. Verder wil Leefbaar Rotterdam weten op welke wijze het bestuur van Feijenoord inzet op schoon en heel en op veiligheid.

Oversteekplaatsen
Burenoverlast is een ernstig probleem in de deelgemeente. Daarom vroeg Leefbaar Rotterdam of er een speciale overlastcoördinator is of komt en of deze voldoende maandaat krijgt om 'echt door te pakken' (rode kaarten uitdelen). De fractie diende ook moties in voor een betere verkeersveiligheid. Zo wordt de raad gevraagd in te stemmen met een voorstel voor een plan van aanpak voor veilige oversteekplaatsen op de Laan op Zuid. Daarnaast wordt aangedrongen op overleg met de RET over het handhaven van de snelheidslimieten van de tram op een aantal trajecten.

Meer licht op Afrikaanderplein
De lijst Liberaal Sociaal Democraten (LSD) pleitte voor scherpere streefpercentages voor de taalvaardigheid. In 2012 moet de deelgemeente Feijenoord, waar nu 22 % moeite heeft met de Nederlandse taal, op het Rotterdamse gemiddelde zitten van 13 %, stelde woordvoerder Klaas Dekkers. Het Afrikaanderplein kan volgens hem met extra verlichting en kleurrijk asfalt meer mensen trekken. Hij stelde voor budget hiervoor vrij te maken door minder in te zetten op ID-medewerkers in buurthuizen en speeltuinen en op de straat-voor-straat-aanpak (het betrekken van bewoners bij schoon en heel).

Jeugdvriendelijke buitenruimte
CDA-fractievoorzitter Wyrnus Pikeur zei blij te zijn met de inspanningen die zijn geleverd op economisch terrein om van Feijenoord een innovatieve en ondernemende deelgemeente te maken. "Een gezonde economie is basisvoorwaarde om mensen een kans te geven om mee te doen." Hij vroeg wat concreet wordt gedaan om schooluitval tegen te gaan en betreurde dat vele doelgroepen in de deelgemeente niet worden bereikt. Het CDA diende ook een motie in voor jeugdvriendelijke inrichting van de fysieke ruimte. Hierin wordt onder andere aangedrongen op voldoende speelplaatsen en een goed activiteitenaanbod.

Momentopnames
Ook voor GroenLinks is jeugdbeleid een belangrijk speerpunt. Yusuf Tahiro?lu vroeg intensieve aandacht voor jongeren die zonder startkwalificatie op straat komen, geen beroep doen op sociale voorzieningen en zo verplichtingen ontlopen. Bij nieuwbouwplannen moet gekeken worden naar de inkomenspositie van de huidige bewoners, stelde hij. "Duur bouwen om rijke mensen binnen te halen is volgens ons niet haalbaar gebleken." Initiatieven op het gebied van wijkeconomie noemde Tahiro?lu momentopnames die helaas geen sporen achterlaten. "Als we kijken naar winkelgebieden als de Beijerlandselaan en het Entrepot worden we niet vrolijk."

Ambtenarenapparaat
Zowel GroenLinks als de lijst Feijenoord in Actie verwezen naar de toezegging dat de reorganisatie van het deelgemeentelijke apparaat vanaf 2010 financiële voordelen zou opleveren. "In het licht van de bezuinigingen is het onvergeeflijk dat de begroting voor bedrijfsvoering, het ambtenarenapparaat, met een half miljoen omhoog gaat", aldus George Verhaegen (FiA). Als laatste speker diende hij een amendement in dat het budget 2010 gelijkstelt aan dat voor 2009. De vrijkomende middelen wil hij inzetten voor participatie en integratie, onder meer in buurtplatforms in Hillesluis (waarbij een externe organisatie de participatie van zelforganisaties stimuleert) en in projectgroepen voor de Bloemfonteinbuurt/Leeuwenkuil, de Kop van Feijenoord, en de Putsebocht.
Welke voorstellen van de fracties voldoende steun krijgen en wat het antwoord van het dagelijks bestuur is op een aantal prangende vragen wordt duidelijk in het vervolg van de begrotingsvergadering. Dat vindt plaats donderdag 5 november vanaf 20.00 uur.

Onder verantwoordelijkheid van de griffie. Tekst: Emile Hilgers