Ministerie van Defensie

Parlement geïnformeerd over verwerving ondersteuningsschip

4 november 2009, 10.57 uur

Artist impression van het nieuwe ondersteuningsschip. Staatssecretaris Jack de Vries heeft vandaag de Tweede Kamer geïnformeerd over een principeovereenkomst met Damen Schelde Naval Schipbuilding over de bouw van een joint logistiek ondersteuningsschip.

In de zogenoemde Marinestudie uit 2005 werd een pakket maatregelen gepresenteerd waarmee de Koninklijke Marine beter zou zijn voorbereid op haar toekomstige (expeditionaire) taken. Maritieme eenheden treden steeds vaker dicht bij de kust op voor de uitvoering en ondersteuning van operaties op het land. Daarvoor is niet alleen transportcapaciteit naar het operatiegebied nodig, maar ook de capaciteit om in de beginfase van een operatie landeenheden vanuit zee logistiek te ondersteunen (sea basing).

Taken

Artist impression van het nieuwe ondersteuningsschip in actie.

De taken die het zogenoemde Joint logistic Support Ship (JSS) gaat uitvoeren zijn: bevoorrading op zee, strategisch zeetransport en sea basing. Het schip met een lengte van 190 meter en een breedte van ongeveer 30 meter beschikt over een kraan en een lift die in staat zijn zwaar materieel te tillen. Het schip is groot genoeg om Leopard-2 gevechtstanks, pantserhouwitsers of Chinook-helikopters te vervoeren. Het kan ook fungeren als helikopterbasis (twee landingsplaatsen voor Chinook en de NH90). Het JSS krijgt de beschikking over een hospitaal met 2 operatiekamers.

Hr.Ms. Zuiderkruis

Het JSS gaat het bevoorradingsschip Hr.Ms. Zuiderkruis vervangen, dat in 2013 na ruim 37 jaar dienst uit de vaart wordt genomen. Volgens de Marinestudie had het JSS in 2012 operationeel moeten zijn. Om budgettaire redenen is invoering een aantal jaren vertraagd. Inmiddels heeft het project door met name inflatie en marktontwikkelingen geleid tot kostenverhoging van 100 miljoen euro.

Operationeel

In zijn brief informeert staatssecretaris Jack de Vries het parlement over de aanschafvoorbereiding. Volgens de bewindsman komt het nieuwe schip, dat in 2015 operationeel moet zijn, de gehele krijgsmacht ten goede.