Gemeente Zoetermeer

Het nachtpreventieteam pakt overlast aan

De gemeente Zoetermeer wil de veiligheid in de wijken van Zoetermeer bevorderen en gevoelens van onveiligheid van bewoners in hun woonomgeving verminderen. Daarom heeft het college van B&W op 3 november besloten om de gemeenteraad via de najaarsnota voor te stellen te starten met de pilot nachtpreventieteam Zoetermeer 2010. Gemeente, politie, stichting MOOI en andere organisaties werken met succes samen om verschillende vormen van overlast terug te dringen. Deze samenwerking is kwetsbaar tijdens de nachtelijke uren. Met de inzet van het nachtpreventieteam wordt een impuls gegeven aan de verbetering van de leefbaarheid in de wijken van Zoetermeer en om onveilige gevoelens bij bewoners weg te nemen. De inzet van een nachtpreventieteam is niet direct gericht op het handhaven van de openbare orde en veiligheid, dat is nadrukkelijk de taak van de politie.

Het nachtpreventieteam bestaat uit gekwalificeerd beveiligingspersoneel en rijdt elke dag van 22.00 tot 8.00 uur door de wijken, langs staproutes en probleemlocaties in Zoetermeer. Het nachtpreventieteam kan snel en op maat reageren op meldingen van bewoners. Wijkbewoners die overlast ervaren worden via de wijkpost in staat gesteld 's avonds en 's nachts en in de weekeinden, 365 dagen per jaar het nachtpreventieteam in te schakelen. Als er sprake is van structureel overlast probeert het nachtpreventieteam te bemiddelen tussen de overlastveroorzakers en de melders van de overlast. Zoetermeer heeft al positieve ervaringen met de inzet van een voorloper van het nachtpreventieteam en hun bemiddelende rol, bijvoorbeeld rondom station Centrum West.

Het team is een gewenste aanvulling op andere initiatieven zoals WAS (Wijk en Agent Samen), Mobiel Jongerenteam, Cameratoezicht Mandelabrug, Veilig Stappen en bijvoorbeeld de aanpak Jaarwisseling. Al deze initiatieven samen kunnen overlastsituaties in Zoetermeer aan pakken en de leefbaarheid in de wijken 's nachts en in de weekeinden te verbeteren. Het nachtpreventieteam rijdt 's nachts langs de diverse uitgaans- en staproutes en zorgen naar verwachting voor minder vernielingen in onze stad.

Met het instellen van het nachtpreventieteam geeft het college invulling aan motie 8 en 81 van de gemeenteraad. De pilot vindt plaats in 2010 en wordt na een half jaar geëvalueerd.