FNV

4-11-2009

Kopje Lipton-thee fatsoenlijker geworden

Een lang, moeilijk conflict over de rechten van uitzendrachten in de Lipton-theefabriek van Unilever in het Pakistaanse Khanewal is opgelost. Unilever gaat onder meer nieuwe vaste contracten aanbieden en zal de overige uitzendkrachten voortaan direct uitbetalen. Een groot succes voor de Pakistaanse werknemers die met steun van de internationale vakbond IUF en de FNV gestreden hebben voor hun rechten.

{Liptonactie_tcm7-25637.jpg} Werknemers van de Unilever Lipton Khanewal theefabriek stemmen voor actie (16 oktober 2008)

Onder toeziend oog van een Engelse vertegenwoordiger van het Nationale Contactpunt van de OESO voerden IUF en Unilever onderhandelingen over de ontstane situatie. In de theefabriek waren slechts 22 vaste werknemers aan de slag en vele honderden arbeiders die continu op tijdelijke basis via een bureau ingehuurd werden. De laatste groep mocht geen lid zijn van een vakbond en moest vaak lang wachten op uitbetaling.

Ook werden ze buiten collectieve onderhandelingen gehouden. Ze hadden geen recht op sociale verzekeringen of pensioen. In dit `geen werk, geen loon'-systeem waren de `continu tijdelijke' arbeiders overgeleverd aan de willekeur van het management. Vele van hen werkten zo al twintig of dertig jaar bij de fabriek. Uit protest ontstond het Khanewal workers' Action Committee, dat steun kreeg van de IUF. Onderdeel van de overeenkomst is dat zij nu alle juridische klachten tegen Unilever intrekken.

Mooie resultaten In de overeenkomst zijn mooie resultaten verwerkt. Zo zorgt Unilever voor tweehonderd nieuwe vaste banen, met terugwerkende kracht vanaf 15 oktober. De leden van het Khanewal workers' Action Committee krijgen voorrang, omdat zij zo hard gevochten hebben voor hun rechten. De selectie- en sollicitatieprocedure zullen door Unilever en IUF kritisch worden gevolgd.

De uitzendkrachten krijgen nu wel recht op sociale verzekeringen en pensioen. Unilever zal een bedrag ineens storten om een zekere achterstand in te halen. Verder is vastgelegd dat leden van het actiecomité niet gediscrimineerd worden, nu en in de toekomst. De voorzitter van het actiecomité zegt erg gelukkig te zijn met de overeenkomst. "Ik werk al meer dan twintig jaar bij Unilever Khanewal, maar ik had nooit gedacht nog eens de fabriek binnen te wandelen als vaste kracht."

Actieve steun FNV De IUF voerde met actieve steun van onder andere FNV Bondgenoten en FNV Mondiaal campagne voor de `continu tijdelijke' arbeiders. Via protestkaarten werden mensen opgeroepen om een bericht naar Unilever te sturen. In mei overhandigde FNV Bondgenotenvoorzitter Henk van der Kolk een alternatief jaarverslag aan directeur Unilever Nederland Kees van der Waaij en had een gesprek met hem over de zaak van de contractarbeiders bij de Lipton theefabriek.

Keerzijde van de medaille Unilever wint prijs na prijs met zijn strategie om zich te profileren als maatschappelijk verantwoorde onderneming. De keerzijde van de medaille is dat de multinational overal hard op kosten bezuinigt. Dat gaat ten koste van werknemers die werkzekerheid en uitzicht op een leefbaar loon verliezen.

Unilever, IUF settlement resolves conflict over precarious work at Lipton Pakistan

Unilever heeft boter op het hoofd

Unilever gehekeld op FNV-conferentie Decent Work