Gemeente Bernheze


Rioolrecht gemeente Bernheze wordt rioolheffing

Wat gaat er veranderen?
De nieuwe rioolheffing vervangt per 1 januari 2010 het huidige rioolrecht in de gemeente Bernheze. Naast onze huidige taak, het afvoeren van huishoudelijk afvalwater, zijn we wettelijk verplicht om ook afvoer van hemelwater en beheer van grondwater te gaan verzorgen. Door deze nieuwe wettelijke taken voldoet de huidige wijze van heffing (voor gebruikers, per m3) niet langer. De gemeenteraad van Bernheze heeft daarom op 9 juli gekozen voor een rioolheffing voor eigenaren van onroerende zaken, op basis van een vast percentage van de WOZ-waarde. Het percentage is hetzelfde voor woningen en bedrijven. Belastingplichtig zijn de degenen die bij het begin van het belastingjaar (dus op 1 januari) eigenaar zijn van de betreffende onroerende zaken.

Heffing en inning rioolheffing vanaf 1 januari 2010 Brabant Water verzorgt op dit moment de heffing en inning van het rioolrecht voor de gemeente Bernheze. De heffing en inning van de nieuwe rioolheffing, die ingaat op 1 januari 2010, gaat de gemeente Bernheze zelf verzorgen. De rioolheffing zal worden opgenomen in de gecombineerde aanslag gemeentelijke belastingen die u jaarlijks eind februari ontvangt.

De afwikkeling van de heffing en inning van het rioolrecht over 2009 Dit zal Brabant Water verzorgen. Hierover vindt u hieronder meer informatie.

Betalen van voorschotten

Wijziging hoogte voorschotten per kwartaal
Eind oktober / begin november verstuurt Brabant Water de voorschotnota's voor inwoners en bedrijven die hun voorschotten per kwartaal betalen. Dit betrof in voorgaande jaren de periode november tot en met januari. Aangezien de heffing en inning van het rioolrecht door Brabant Water stopt per 1 januari 2010, is het voorschotbedrag deze keer nu nog slechts gebaseerd op twee maanden in plaats van drie. Het betreft de maanden november en december 2009. Het door Brabant Water in rekening gebrachte voorschotbedrag wordt dus lager.

Voorschotten per maand blijven gelijk
Voor de inwoners en bedrijven die hun voorschotten per maand betalen verandert het voorschotbedrag voor de maanden november en december 2009 niet.

Voor alle betalingen van voorschotten geldt:
Vanaf 1 januari hoeft u geen voorschotten meer te betalen aan Brabant Water voor de gemeentelijke heffingen. Dit geldt zowel voor degenen die per maand betalen als degenen die per kwartaal betalen. Per 1 januari 2010 eindigen dus alle inhoudingen van voorschotbedragen door Brabant Water.

Jaarafrekeningen

De gemeente Bernheze gaat de heffing en inning van de nieuwe rioolheffing per 2010 zelf verzorgen.
De jaarafrekeningen van het huidige rioolrecht, dat we heffen tot en met 2009, ontvangen alle gebruikers in 2010 nog van Brabant Water. Hierbij hanteert Brabant Water de gebruikelijke afrekenmethode: eenmaal per jaar is de definitieve afrekening per kern. Concreet betekent dit per kern:

- Heesch: definitieve afrekening in maart 2010.
- Heeswijk-Dinther en Loosbroek: definitieve afrekening in mei 2010.
- Nistelrode en Vorstenbosch: definitieve afrekening in oktober 2010.

Hoe wordt het bedrag van de afrekening vastgesteld? Uw werkelijke verbruik over de gehele verbruiksperiode delen we door twaalf zodat we een verbruik per maand krijgen. De werkelijk door u te betalen maanden over 2009 verrekenen we met de reeds door u betaalde voorschotten voor die maanden.

Voorbeeld:
U woont in de kern Nistelrode en heeft over de periode november 2009 tot en met oktober 2010 in totaal 48 m3 water verbruikt. Per maand is dit 48/12 = 4 m3 water. U hoeft nog slechts te betalen over 2009. In dit geval voor de maanden november en december 2009. Het definitieve bedrag per maand bedraagt 4 m3 X EUR 0,81 = EUR 3,24. Voor twee maanden is dit EUR 6,48. Dit bedrag verrekenen we met de reeds door u betaalde voorschotten voor november en december. In ons voorbeeld is dit 3 m3 X EUR 0,81 = EUR 2,43 per maand. In totaal voor twee maanden EUR 2,43 X 2 = EUR 4,86. Daarmee wordt de jaarafrekening: EUR 6,48 (definitief bedrag) minus EUR 4,86 (reeds betaald voorschotbedrag) = EUR 1,62.

Verhuizingen
We hanteren voor een verhuizing (zijnde een eindafrekening) het zelfde principe als voor een jaarafrekening. Met andere woorden, tot en met 31 december 2009 handelt Brabant Water deze af en na 1 januari 2010 de gemeente. Als u verhuist in de periode voordat u uw jaarafrekening ontvangt, betaalt u over 2009 nog aan Brabant Water.

Wilt u meer informatie?

Wilt u telefonisch informatie opvragen? Belt u dan met het Klantcontactcentrum (KCC) van de gemeente Bernheze telefoon (0412) 45 88 88.
Ook in De Bernhezer zullen we u geregeld informeren over de overgang van het huidige rioolrecht naar de nieuwe rioolheffing.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35