Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



Rapport Pakketbeheer in de praktijk 2

Kamerstuk, 3 november 2009

De Voorzitter van de Eerste en Tweede Kamer

Z/VU-2963629

3 november 2009

Geachte voorzitter,
Hierbij bied ik u, mede namens de staatssecretaris, een afschrift van mijn standpunt op het rapport Pakketbeheer in de praktijk 2 (zie bijlage) van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) aan. Ik concludeer dat het CVZ met zijn producten en aanbevelingen op de goede weg zit.

Op 19 juni 2009 heeft het CVZ mij zijn rapport Pakketbeheer in de praktijk 2 aangeboden. Pakketbeheer in de praktijk 2 is het vervolg op het eerder door het CVZ uitgebrachte rapport Pakketbeheer in de praktijk 1 van 21 december 2006.

In Pakketbeheer in de praktijk 2 beschrijft het CVZ hoe zijn uitgangspunten en de voorstellen die de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) heeft gedaan, in de praktijk uitpakken en trekt het CVZ vanuit die ervaringen conclusies.
Het CVZ schenkt in dit rapport allereerst aandacht aan de systematische en transparante benadering van het pakketbeheer met voldoende inspraakmogelijkheden. Daarnaast gaat het CVZ dieper in op de zorgbrede benadering van de beoordelingskaders. Het CVZ heeft als uitgangspunt dat dezelfde beoordelingskaders zowel voor de Zorgverzekeringswet als voor de AWBZ gelden. Ten slotte geeft het CVZ aan dat de pakketcriteria noodzakelijkheid, effectiviteit, kosteneffectiviteit en uitvoerbaarheid integraal toegepast worden.

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink