Ministerie van Financiën

Fiscale nieuwsflits 4 november 2009

Nieuwsbericht | 04-11-2009 | Belastingen op inkomen, winst en vermogen

Deze fiscale nieuwsflits heeft een bericht over vennootschapsbelasting/inkomstenbelasting: extra dotatie aan ondernemingsfondsen

Vpb/IB: extra dotatie aan ondernemingspensioenfondsen

In dit besluit is een goedkeuring opgenomen voor de aftrek van extra dotaties aan ondernemingspensioenfondsen in het kader van kortetermijnherstelplannen.

De Pensioenwet voorziet in een Financieel toetsingskader voor pensioenfondsen. Bij een dekkingsgraad van minder dan 105% is een kortetermijnherstelplan geboden. In dit plan moet het pensioenfonds uitwerken hoe het uiterlijk binnen 3 jaar zal voldoen aan de bij of krachtens art. 13 Pensioenwet gestelde vereisten ten aanzien van het minimaal eigen vermogen. Bedoelde hersteltermijn is onlangs van 3 jaar verlengd naar 5 jaar.
Bij ondernemingspensioenfondsen kunnen (extra) stortingen door de aangesloten werkgever(s) deel uitmaken van het
kortetermijnherstelplan. De artikelen 3.26 t/m 3.28 Wet IB 2001 kunnen de aftrek van die extra dotaties in een bepaald jaar onder omstandigheden echter beperken. Een dergelijke beperking doet zich voor als de werkgever de in het kader van het herstelplan (extra) verschuldigde bedragen nog niet volledig heeft voldaan. Dat geldt zowel voor de door de werkgever al gedane betalingen als voor de eventuele voorziening voor de nog te verrichten betalingen als aan de voorwaarden voor het vormen van een dergelijke voorziening is voldaan.

Gezien het maatschappelijk belang van de kortetermijnherstelplannen keurt de staatssecretaris goed dat voor de toepassing van genoemde artikelen ten aanzien van extra betalingen aan een ondernemingspensioenfonds op de voet van een dergelijk herstelplan binnen het Financieel toetsingskader niet hoeft te worden getoetst of ter zake van de opgebouwde pensioenrechten nog premies of koopsommen aan het fonds zijn verschuldigd. Ter voorkoming van discussie over de hoogte van een te vormen voorziening, wordt goedgekeurd dat deze wordt gesteld op 50% van de contante waarde van de toekomstige betalingen. De goedkeuring geldt slechts in die gevallen, waarin uit de financieringsovereenkomst blijkt hoe en in welke mate de werkgever kan worden verplicht tot het doen van extra dotaties in verband met onderdekking.
Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant (2009, 16538) waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 26 oktober 2009, de dagtekening van het besluit.

Besluit van 26 oktober 2009, CPP2009/1227M, Wet IB 2001 3.26 t/m 3.28

Meer informatie


* Vennootschapsbelasting. Inkomstenbelasting. Ondernemingspensioenfondsen; Aftrek extradotaties bij korte termijn herstelplannen
Besluit / beleidsregel | 26-10-2009 | Belastingen op inkomen, winst en vermogen