Nieuw-Vlaamse Alliantie


Frieda Brepoels verkozen tot MEP van het jaar! (04/11/09)

Dinsdagavond vond in Brussel de uitreiking van de "MEP Awards 2009" plaats. Met dit initiatief wil het "Parliament Magazine" belangrijke resultaten van Europarlementsleden in de kijker zetten. Voor 12 verschillende beleidsdomeinen (van cultuur over economie tot burgerlijke vrijheden) nomineren belanghebbenden uit het werkveld telkens 3 parlementsleden. Vervolgens kunnen de Europarlementsleden zelf kiezen wie wint.

Frieda Brepoels was genomineerd in de categorie handel voor haar toonaangevende rol bij het bekomen van een Europees handelsverbod op zeehondenproducten. Tegen de stroom in, schreef Brepoels als rapporteur in de Milieucommissie een opinie die de weg effende voor een volledig Europees handelsverbod. Ze was ook nauw betrokken bij de onderhandelingen voor een akkoord in eerste lezing met het Tsjechische Raadsvoorzitterschap dat op 5 mei 2009 door het Parlement werd aangenomen. Daarnaast nam ze ook deel aan talrijke manifestaties voor een handelsverbod en organiseerde ze een aantal succesvolle informele ontmoetingen tussen de verschillende partijen.

Brepoels werd uitgeroepen tot winnaar en reageert bijzonder tevreden: "Dit is een erg fijne erkenning voor mijn werk. Tegelijk is dit ook een prijs voor de vele burgers en organisaties die samen met ons jarenlang hebben geijverd voor een Europees handelsverbod. Ik ben er echt van overtuigd dat het verbod een belangrijk instrument is om de wrede handel te stoppen. Zo daalde de vraag naar zeehondenpelzen en halveerde de prijs ten opzichte van vorig jaar, omdat al werd geanticipeerd op een Europees handelsverbod. Ook Rusland gaf reeds een belangrijk signaal door de jacht op zeehonden jonger dan 1 jaar totaal te verbieden."

Brepoels beklemtoont tenslotte dat de zaak verdere aandacht verdient: "Het feit dat Canada zopas heeft aangekondigd om het Europese verbod aan te vechten bij de Wereldhandelsorganisatie, toont aan dat we alert moeten blijven en het dossier van nabij moeten blijven opvolgen."

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu