Gemeente Almelo

Gemeente kapt gevaarlijke boom

4 november 2009 - Een beeldbepalende rode beuk op het grasveld voor de Kloosterhofflat in Almelo moet direct worden gekapt omdat er ernstig gevaar bestaat dat de stam of takken afbreken. Dat heeft burgemeester Van Lidth de Jeude besloten op grond van de Bomenverordening. Tegen deze beslissing is geen bezwaar mogelijk.

Rode beuk bij Kloosterhoflat
Rode beuk kan gevaar opleveren

Vanwege zijn hoge leeftijd is de beuk regelmatig geïnspecteerd. Daaruit bleek dat zijn conditie steeds meer verslechterde. Uit nieuw onderzoek, dat is bevestigd door een second opinion, blijkt nu dat de boom zo hol is geworden dat hij zijn eigen gewicht niet meer kan dragen. De stam en de takken kunnen daardoor afbreken. Zo ontstaat gevaar, ook als het niet waait. Bij regen, en zeker bij sneeuw en ijs, verdubbelt het gewicht van de boom en ontstaat extra gevaar. Dat risico vindt de Gemeente niet aanvaardbaar. Helaas heeft de burgemeester daarom moeten besluiten de boom zo snel mogelijk te laten kappen.

Uitgekleed
De rode beuk wordt `uitgekleed'. Van bovenaf worden steeds stukken afgezaagd totdat ook het onderste stuk van de stam is gezaagd. De boom wordt dus niet in zijn geheel omgezaagd. Uiteraard neemt de Gemeente maatregelen om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Zwammen
De oorzaak van de slechte staat van de beuk is aantasting door zwammen. Dat is normaal bij ouder wordende bomen en is al zo'n veertig jaar aan de gang. De zwamaantasting is niet te herstellen of tot staan te brengen. De rode beuk bij de Kloosterhofflat is tussen de100 en 150 jaar oud geworden.