Calvijnjaar succesvol afgesloten

04/11/2009 11:26

Stichting Dordrecht Marketing

Zaterdag 31 oktober is het Calvijnjaar in Dordrecht officieel afgesloten. Dit jaar hebben diverse tentoonstellingen en evenementen plaatsgevonden ter nagedachtenis van de 500ste geboortedag van Johannes Calvijn waarbij Dordrecht het centrum was van de Calvijn activiteiten.

Hoogtepunt was de tentoonstelling Calvijn & Wij in de Grote Kerk die op 7 mei officieel geopend werd in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin. De eerste overzichtstentoonstelling in Nederland over de denker Jean Cauvin (1509-1564) heeft meer dan 100.000 bezoekers getrokken. De bezoekers waardeerden met name de hoge kwaliteit van de tentoonstelling op het gebied van vormgeving en inhoud.

De expositie Calvijn & Wij toonde met spectaculaire 3D-animaties een bijna persoonlijke ontmoeting met Calvijn, waarbij foto's een impressie gaven van calvinistisch Nederland en interviews met bekende en minder bekende Nederlanders een beeld gaven van de calvinistische (mede)mens en van Calvijns opvattingen. Het aantal bezoekers en de waardering van deze bezoekers tonen aan dat geschiedenis en religie leven onder een brede groep Nederlanders.

Naast de expositie Calvijn & Wij in de Grote Kerk konden bezoekers deelnemen aan een uitgebreid cultureel programma in de historische binnenstad en waren er tal van andere Calvijn activiteiten te bezoeken zoals de fototentoonstelling Calvijn & Ik in het Hof en de expositie Calvijn in Beeld van het Dordrechts Museum.

Het Calvijnjaar is een succes geworden door de goede onderlinge samenwerking. De expositie kwam voort uit een hechte samenwerking tussen Erfgoedcentrum DiEP, het Instituut voor Reformatieonderzoek van de Theologische Universiteit Apeldoorn en de gemeente Dordrecht. Het Calvijnjaar werd ook breed gedragen in de particuliere sector, diverse horeca-ondernemers en detaillisten hebben speciale Calvijn-producten aangeboden.





http://www.calvijndordrecht.nl