Partij van de Arbeid

Bouwmeester bepleit samenhang van zorg

Tweede-Kamerlid Lea Bouwmeester ijvert er al jaren voor dat kinderen die met een combinatie van problemen kampen de juiste zorg krijgen. Ze heeft minister Rouvoet dinsdag opgeroepen ervoor te zorgen zorginstellingen beter met elkaar gaan samenwerken. Onder meer de financiering vormt daar volgens de PvdA-fractie nog te vaak een belemmering voor.

Kinderen hebben steeds vaker een combinatie van problemen, zoals een verslaving, een licht verstandelijke handicap of psychische problemen of gedragsproblemen. Het zorgaanbod sluit daar niet op aan. Een kind wordt meestal behandeld voor het ene of het andere probleem. Kinderen blijven daardoor volgens Bouwmeester onnodig lang in zorg zonder er beter van te worden. Ook in de evaluatie van de Wet op de jeugdzorg wordt daarop gewezen.

Op de website van Bouwmeester kunt u haar spreektekst tijdens het debat gisteravond over de behandeling van de begroting Jeugd en Gezin teruglezen. Vorige week trok ze nog aan de bel over kinderen van gedetineerde ouders die plots geen zorg meer krijgen vanwege een subsidiestop.