Gerechtelijke organisatie

Aanleg Tweede Maasvlakte mag doorgaan

Den Haag, 4 november 2009 - De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vandaag (4 november 2009) in een uitspraak bepaald dat de aanleg van de Tweede Maasvlakte verder kan gaan. De Raad van State heeft het goedkeuringsbesluit van de provincie Zuid-Holland over het bestemmingsplan 'Maasvlakte 2' van de gemeente Rotterdam in stand gelaten.

Op basis van dit bestemmingsplan kan de Maasvlakte met ongeveer 2.000 hectare worden uitgebreid. Ongeveer de helft daarvan is bestemd voor havenbekkens, vaar-, spoor- en autowegen en zeewering. De andere helft zal worden gebruikt als bedrijventerrein. Het bestemmingsplan regelt het gebruik van de Tweede Maasvlakte en geeft aan waar de verschillende functies komen te liggen. Voor de concrete invulling van de Tweede Maasvlakte zullen in de toekomst nog afzonderlijke vergunningen moeten worden verleend.

De bezwaren die de Vereniging tegen Milieubederf in en om het Nieuwe Waterweggebied en de Vereniging Verontruste Burgers van Voorne hadden tegen het bestemmingsplan, zijn ongegrond verklaard. De verenigingen vreesden voor aantasting van het natuurgebied Voornes Duin. Ook zou de luchtkwaliteit en de verkeersdruk als gevolg van de Tweede Maasvlakte niet goed zijn onderzocht. Naar het oordeel van de Raad van State leidt de aanleg van de Tweede Maasvlakte weliswaar tot verlies van beschermd duingebied, maar wordt dat verlies voldoende gecompenseerd. Uit de uitspraak blijkt verder dat de verslechtering van de luchtkwaliteit op bepaalde plekken in het gebied kleiner is dan de verbetering van de luchtkwaliteit in het gehele gebied, zodat er per saldo een verbetering van de luchtkwaliteit optreedt.

De Raad van State is niet ingegaan op de bezwaren tegen de aanleg van een natuur- en recreatiegebied van 750 hectare rondom Rotterdam, omdat dit project geen deel uitmaakt van het bestemmingsplan 'Maasvlakte 2'. Het project hangt wel samen met de aanleg van de Tweede Maasvlakte, maar het hoefde daarom nog niet in één bestemmingsplan te worden geregeld. De bezwaren tegen dit project kunnen in een latere procedure voor het natuur- en recreatiegebied gebied aan de orde komen.

De Raad van State heeft zich in januari 2005 al eerder uitgelaten over de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Destijds werden een aantal concrete kabinetsbesluiten daarover vernietigd. Naar aanleiding van die uitspraak heeft het Kabinet de gebreken in die besluiten hersteld. Met het bestemmingsplan 'Maasvlakte 2' voeren de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland nu enkele van deze besluiten uit.

Tegen de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is geen beroep mogelijk.

Klik hier voor de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 200900671/1. Klik hier voor de tekst van de uitspraak uit januari 2005 met zaaknummer 200307350/1.

Vertegenwoordigers van de media kunnen voor meer informatie contact opnemen met afdeling persvoorlichting van de Raad van State: 070 - 426 45 20 of 070 - 426 48 12.

LJ Nummers

AS3915
BK1951
Zie het origineel

Bron: Centrale redactie rechtspraak.nl Datum actualiteit: 4 november 2009 Naar boven