Nominaties voor MOVISIE Diversiteitsprijs 2009 bekend

04/11/2009 11:41

MOVISIE

Broos uit Utrecht, het Vooroordelenvoetbalteam uit Enschede en Transvisie uit Amsterdam zijn genomineerd voor de MOVISIE Diversiteitsprijs 2009. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een project dat invulling geeft aan diversiteit. Dit jaar is het thema 'Seksuele diversiteit... Hoe anders mag je zijn?'. De winnaar wordt op maandag 9 november 2009 bekend gemaakt tijdens het MOVISIE Diversiteitsdebat in Utrecht.

Broos uit Utrecht

Broos is een Utrechts samenwerkingsverband van vrouwen van COC Midden-Nederland en de Marokkaanse vrouwenorganisatie OFRA. Het project richt zich op de acceptatie van homoseksualiteit onder migranten en interculturalisering van de witte homobeweging. Vanaf 2006 heeft Broos diverse kleinschalige activiteiten georganiseerd, waaronder een workshop op de dag van de dialoog, een meidenweekend, een jongerendebat en een roze Hafla (een dansfeest voor vrouwen).

De jury vindt dat Broos erin geslaagd is om de verbinding te leggen tussen twee groepen die elkaar normaal gesproken moeilijk weten te vinden. In dit geval gaat het om Marokkaanse én lesbische meiden. De kracht van Broos ligt in het simpele concept en de kleinschaligheid: door samen activiteiten te ondernemen slaat Broos een brug tussen twee culturen.

Vooroordelenvoetbalteam uit Enschede

Het vooroordelenvoetbalteam is een initiatief om voetbal homovriendelijker te maken. Het team bestaat uit voetballers die door hun seksuele geaardheid, geloof handicap of etniciteit te maken hebben met vooroordelen. Zij maken vooroordelen bespreekbaar door te voetballen tegen teams uit Enschede en omstreken. Het idee is om dit concept verder te verspreiden in de regio en in het land.

De jury vindt dat het van lef getuigd om homoseksualiteit in de sport aan de orde stellen. Het project is innovatief en heeft een groot bereik onder de sporters zelf, de toeschouwers, de jeugd, hun ouders en de bestuurders van verenigingen. Het project is goed ingebed in het beleid en heeft aandacht voor antidiscriminatie. Het is gemakkelijk overdraagbaar naar voetbalteams in andere regio's.

Transvisie uit Amsterdam

Dit project helpt jongeren die het gevoel hebben dat ze in het verkeerde lichaam zitten en vragen hebben over hun genderidentiteit. Het project organiseert zelfhulpgroepen met jongeren uit heel Nederland en beantwoordt vragen van jongeren, familie, leerkrachten, artsen. Verder staan er voorlichtings-bijeenkomsten voor scholen en bijscholingsbijeenkomsten voor diverse beroepsgroepen op het programma. Onlangs verscheen de eenmalige glossy 'Kenneth / Vicky' gericht op jongeren.

De jury noemt dit project baanbrekend omdat het aandacht vraagt voor een hele belangrijke kwestie in onze samenleving, namelijk of je man of vrouw bent. Vragen over sekse en identiteit raken veel mensen omdat er sterke normen en vooroordelen zijn over wat 'gewoon' is. De jury is van mening dat het project ook de maatschappelijke discussie over sekse en identiteit stimuleert.

Het volledige juryrapport is te vinden op www.movisie.nl/diversiteitsprijs.

Prijsuitreiking

De feestelijke uitreiking van de MOVISIE Diversiteitsprijs 2009 vindt plaats tijdens het debat over seksuele diversiteit op maandag 9 november 2009 van 13.00 tot 17.00 uur. De jury die bestaat uit:


- Ferdi Licher, hoofd Directie Emancipatie, ministerie OCW


- Saskia Keuzenkamp, hoofd onderzoeksgroep Emancipatie, Jeugd en Gezin van het Sociaal en Cultureel Planbureau


- Cees van Eijck, oud-wethouder diversiteit, gemeente Utrecht


- Janneke Snijders, secretaris Homojongeren Platform


- Ronald May, manager interculturalisatie, Altrecht ggz


- Simone Kortbeek, directie MOVISIE

Locatie: RASA, Pauwstraat 13a, Utrecht. Aanmelden kan op www.movisie.nl/diversiteitsdebat. Op deze website staat ook het volledige programma van het debat.





http://www.movisie.nl/diversiteitsprijs