Gemeente Harderwijk


Nu al nadenken over het Harderwijk van 2030

04/11/2009

Harderwijk is begonnen aan een stadsvisie voor de lange termijn. Hoe willen we dat de stad er over twintig jaar uitziet? Welke keuzes moeten we daarvoor langzamerhand gaan maken? Wat één ding is zeker, regeren is vooruitzien. Ook u kunt hierover meedenken en meepraten.

De ontwikkelingen gaan snel. Dertig jaar geleden was het idee van een wijk Frankrijk zeer omstreden en leek een Drielanden met (toen nog) 2500 woningen luchtfietserij. Twintig jaar geleden geloofden maar weinigen in een verdubbelde N302 met brug en aquaduct en waren militaire kazernes nog heel vanzelfsprekend. Tien jaar geleden was het Waterfront nog een fictie.

Wat komt er de komende twintig jaar tot 2030 op Harderwijk af. maatschappelijk, economisch en ruimtelijk? Met de nieuwe Stadsvisie 2030 willen we een zo scherp mogelijk toekomstbeeld scheppen. We willen inzicht in wat gemeente en anderen moeten doen om de kwaliteiten van Harderwijk vast te houden en te versterken. Wie wonen er dan hier, welke woningtypen zijn nog nodig, welk soort werkgelegenheid willen we stimuleren en hoe houden we onze stad en ons dorp het leefbaar en gezond? Wat moet hiervoor anders, en wat heeft daarbij prioriteit?
Vragen genoeg, en binnen afzienbare tijd ook een antwoord op deze vragen.

Breder kijken en verder

De huidige Structuurvisie 2020 richt zich op de ruimtelijke ordening (bouwen, verkeer). De Stadsvisie 2030 kijkt niet alleen verder, hij kijkt ook aanzienlijk breder: naar de mensen, de bedrijvigheid en leefbaarheid. Een visie bijvoorbeeld op de ruimtelijke ontwikkelingen in de landbouw, natuur en landschap, op economische ontwikkelingen in werkgelegenheid en bereikbaarheid en maatschappelijke ontwikkelingen in de leefbaarheid en vitaliteit van Harderwijk en Hierden.

Voor die lange-termijn Stadsvisie is de afgelopen maanden al voorwerk verricht. Instellingen, ondernemers en experts hebben op drie terreinen naar de verre toekomst gekeken: op het sociale vlak, het economische vlak en het ruimtelijke vlak. Het resultaat zijn drie verschillende toekomstvarianten. Ook is er een analyse gemaakt van de sterke en de zwakke kanten van Harderwijk, onze kansen en de bedreigingen. De vraag is wat uw gewenste toekomstverwachting is. Om ook dat in beeld te krijgen organiseert de gemeente in december een drietal interactieve bijeenkomsten. Met behulp van een speciale aanpak komt daar naar boven hoe het Harderwijkse publiek denkt over de verschillende scenarioâs. Over data en plaatsen leest u binnenkort meer.

Interactief

De uitkomsten van alle bijeenkomsten worden verwerkt in een nota waarin het college van burgemeester en wethouders een advies voorlegt aan de gemeenteraad. De raad als hoogste bestuursorgaan van de gemeente bepaalt in het voorjaar in welke richting(en) de gemeente Harderwijk zich de komende twintig jaar wil ontwikkelen.

Meer over dit onderwerp in komende edities van dit Harderwijkse Weekjournaal.


____________________