Gemeente Assen


Persbericht

Assen, 30 oktober 2009

Nieuwe scholen voortgezet onderwijs in 2013 op bestaande locaties

Het college stelt de gemeenteraad voor om de nieuwbouw van Scholengemeenschap Vincent van Gogh en het Dr. Nassau College te realiseren op de huidige locaties. De bouw start zo snel mogelijk zodat de leerlingen uiterlijk in 2013 in de nieuwe gebouwen terecht kunnen. Tegelijkertijd stelt het college voor de hoogbouw van de locatie Penta van het Dr. Nassau College te renoveren. Met de nieuwbouw en de renovatie is een bedrag van 50 miljoen euro gemoeid.

De afgelopen maanden is intensief overleg geweest tussen gemeente en scholen voor voortgezet onderwijs over de huisvesting. Tijdens de gesprekken bleek dat ook het Dr. Nassau College geen meerwaarde ziet in gezamenlijke huisvesting van zijn VMBO en HAVO/VWO afdelingen. Voor het Dr. Nassau College is verder een belangrijk argument dat de nieuwbouw aan de Groen van Prinstererlaan sneller te realiseren is dan aan de Industrieweg. Voor de gemeente is huisvesting aan de Groen van Prinstererlaan gunstig omdat hier geen grond hoeft te worden aangekocht. CSG Vincent van Gogh had al eerder laten weten nieuwbouw te willen realiseren op de huidige locatie.

Het wegvallen van de nieuwbouw van het hoofdgebouw van het Dr. Nassaucollege aan de Industrieweg biedt mogelijkheden voor het aangaan van samenwerkingsrelaties tussen VMBO, Drenthe College en het Hanze Institute for Technology. Ook is het mogelijk om hier extra sportvoorzieningen aan te leggen.

Het college heeft zeer kritisch naar de begroting gekeken om het benodigde geld voor de huisvesting voor het voortgezet onderwijs te vinden. Voor een belangrijk deel wil het college de investeringen dekken uit al gereserveerde middelen voor onderwijshuisvesting. De rest van het geld moet komen uit de bezuinigingen voor 2013.

Met het voorstel geeft het college invulling aan de opdracht van de gemeenteraad om voor de behandeling van de begroting te laten weten op welke manier de beide scholen voor voortgezet onderwijs tegelijkertijd gerealiseerd kunnen worden. Met het gereed komen van de nieuwbouw voor het voortgezet onderwijs betekent de afronding van de kwaliteitsimpuls voor de huisvesting van het onderwijs.

pagina 1