Gemeente Assen


Assen, 3 november 2009

PERSBERICHT

Assen gaat de strijd aan met grote waternavel

De gemeente gaat de explosieve groei van de grote waternavel bestrijden. Deze waterplant is in diverse vijvers en kanalen in Assen aanwezig en kan in zeer korte tijd een groot wateroppervlak bedekken. In 2008 en 2009 zijn naar aanleiding van klachten over dichtgegroeide vijvers al extra schoningsacties uitgevoerd . Door met ingang van 2010 meer accent te leggen op preventie wil de gemeente verdere verspreiding van de plant voorkomen.

De gemeente hanteert bij de preventie de methode van het waterschap Hunze en Aa's. Tijdens het groenseizoen worden minimaal één keer per maand vijvers,sloten en kanalen op de grote waternavel gecontroleerd. Zodra de plant is gesignaleerd, gaat een gespecialiseerde bedrijf onmiddellijk tot verwijdering over. Ook inwoners van Assen zullen via de media opgeroepen worden de aanwezigheid van de plant meteen te melden.

De grote waternavel is een invasieve exoot. De plant is ooit als vijverplant in Nederland geïntroduceerd. In1995 is hij voor het eerst in openbaar water gesignaleerd, sindsdien rukt de plant in heel Nederland op. De grote waternavel ontwikkelt zich explosief en verdringt daarmee inheemse plantensoorten. Ook kan de plant verstopping veroorzaken bij sluizen en stuwen.