Ingezonden persbericht


VO-raad sceptisch over website Bevoegd.nl

Utrecht - 4 november 2009 - De VO-raad is sceptisch over de website bevoegd.nl die het ministerie van OCW vandaag heeft gepresenteerd. Door het openbaar maken van bevoegdheidsgegevens van docenten per school wordt het lerarentekort tot probleem van de school gemaakt, terwijl de oplossing juist vanuit de politiek en de scholen gezamenlijk moet komen. VO-raad-voorzitter Sjoerd Slagter: "De site bevoegd.nl draagt niet bij aan de daadwerkelijke oplossing van een enorm probleem waarmee scholen te kampen hebben: het tekort aan leraren."

Ook de betrouwbaarheid van de gegevens die op de website zijn gepubliceerd, wordt door de VO-raad in twijfel getrokken. De bronnen waar het ministerie zich op baseert - de integrale personeelstelling in combinatie met een jaarlijkse steekproef van lesroostergegevens - is volgens de VO-raad niet representatief. Daarnaast is interpretatie moeilijk, omdat de gegevens de ene keer een locatie en de andere keer meerdere locaties betreft.

De VO-raad is een groot voorstander van transparantie, maar benadrukt het belang van zorgvuldigheid. Niemand is er bij gebaat om docent of school in een onmogelijke positie te manoeuvreren. Daarom is het bijvoorbeeld belangrijk om onderscheid te maken tussen onbevoegd en onbekwaam. Een eerstegraads natuurkunde leraar die scheikunde geeft in de onderbouw kan wel degelijk bekwaam zijn.

Waar het ministerie hoopt dat de website 'een steen in de vijver' is voor een individuele school, benadrukt VO-raad-voorzitter Sjoerd Slagter dat transparantie alleen het gewenste effect heeft als de gegevens genuanceerd worden gepresenteerd. Slagter: "Scholen willen zich verantwoorden, maar we moeten wel een eerlijk beeld geven van wat scholen presteren. We moeten niet verhullen dat er een tekort is aan leraren, maar laat het aan de scholen om dit te verantwoorden aan de ouders."

De VO-raad beziet in hoeverre de bevoegdheidsgegevens op nauwkeurige en zorgvuldige wijze een plek kunnen krijgen in het project Vensters voor Verantwoording. In dit project nemen scholen zelf het initiatief voor de verantwoording naar de belanghebbenden van de school, waaronder de ouders. Met een set van indicatoren wordt een beeld gegeven wat een school presteert. Deze gegevens kunnen via de eigen website van de school worden gepresenteerd. De VO-raad roept intussen de scholen op om hun individuele gegevens op de site bevoegd.nl te controleren en fouten te melden.


---



Ingezonden persbericht