Gemeente Bussum

Ook Bussum tekent covenant Heel de Heuvelrug

Ruim twintig partijen, waaronder wethouder Gerard Boekhoff namens de gemeente Bussum hebben op 4 november in Soesterberg het convenant Heel de Heuvelrug ondertekend. Eén Heuvelrug, van Gooimeer tot Grebbeberg, is de ambitie voor alle partners. Onder de ondertekenaars vijftien gemeenten, het Goois Naruur reservaat, Het Utrechts Landschap, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de provincies Utrecht en Noord-Holland.

Â

Samenhang in diversiteit

De Heuvelrug is een eenheid uniek in zijn soort. Uitdaging bij de gebiedsvisie is om de samenhangende diversiteit van het gebied te laten zien. Heel de heuvelrug is geschreven om te komen otot goede, wel overwogen keuzes voor het gebied. Zo kan gewerkt worden aan concrete projecten die de kwaliteit van het gebied daadwerkelijk vergroten. De eerste projecten passend binnen deze visie zullen in 2010 worden gestart.

Â

Â

Streefbeeld voor 2025

De gebiedsvisie schetst een streefbeeld voor 2025. Hierin staan prioriteiten in de ontwikkeling van de Heuvelrug voor de komende jaren. Zo staat beschreven waar stille gebieden worden gecreëerd, maar ook waar het levendig mag zijn. Voor het eerst is vastgelegd dat natuur en recreatie prima samen kunnen gaan, mits een goede zonering wordt doorgevoerd. Wonen in het groen, afwisseling, uitgestrektheid en romantiek zijn de kernwoorden voor het ware Heuvelruggevoel.

Â

Er is een gezamenlijke keuze gemaakt voor poorten en groene entrees op de Heuvelrug. De toekomstige poorten zijn bijvoorbeeld Kwintelooyen (onder Veenendaal), vliegbasis Soesterberg, Paleis Soestdijk en Kasteel Groeneveld. De bezoeker kan hier de Heuvelrug ontdekken en verkennen.

Â

Zorgfuncties en kunst

fNaast het recreatieve gebruik zal het gebruik door zorgfuncties een belangrijke plek innemen op de Heuvelrug. De wellness-sector, gericht op fysieke gezondheid en bezinning, heeft hier van oudsher haar ârootsâ. De Heuvelrug als herstellingsoord voor lichaam en geest. De Heuvelrug zal ook een podium zijn voor diverse kunstvormen. Beeldend, muzikaal of in theatervorm vomen kunstenaars op verschillende locaties een plek. Â

Â

De Heuvelrug is het op één na aaneengesloten bosgebied van Nederland. Jaarlijks brengen 21 miljoen mensen een bezoek aan dit gebiesd. Naar verwachting neemt dat aantal tot 2025 toe met 10 tot 20 procent. Om recreatie, samen met natuur en cultuurhistorie, in goede banen te leiden zijn de handen ineen geslagen.

Â

Alle informatie vindt u op www.heeldeheuvelrug.nl