Gemeente Lelystad

Lelystad krijgt NK veldloop gemeenteambtenaren 2011

Woensdag 4 november 2009

De gemeente Lelystad heeft de organisatie van de Nederlandse Kampioenschappen Veldloop voor gemeenteambtenaren 2011 toegewezen gekregen.

Bijzonder loopevenement

Daarmee haalt Lelystad een groot en bijzonder loopevenement binnen, waarmee de stad zich in gemeenteland kan afficheren. De NK Veldloop voor gemeenteambtenaren is in de loop der jaren uitgegroeid tot een evenement waaraan tussen de 4.000 en 5.000 ambtenaren deelnemen. In 2011 is het de 24ste keer dat de veldloop wordt georganiseerd. De datum van de veldloop is woensdag 23 maart 2011.

Kandidatuur

Aanvankelijk had Lelystad zich kandidaat gesteld voor de organisatie van de veldloop in 2010. In dat jaar viert de stad haar 30-jarig bestaan. De keuze viel echter op Veere in Zeeland. Lelystad handhaafde daarop haar kandidatuur voor 2011. Het college van Lelystad is verheugd met de toewijzing, al is het dan buiten het feestjaar.

Sportwethouder De Jager:

"Een mooiere manier om je stad aan collega-ambtenaren en collega-bestuurders te laten zien is er eigenlijk niet", aldus sportwethouder Willem de Jager. "En wat zullen de meeste mensen versteld staan van wat Lelystad aan fraaie omgeving en sportmogelijkheden te bieden heeft. Al jaren zeggen we tegen elkaar als we weer met 40 of 50 medewerkers aan de veldloop hebben deelgenomen: dit kunnen wij ook, zelfs beter. We zullen er alles aan doen om dat waar te maken", aldus de wethouder. Met Lelystad als eerste gemeente uit de provincie Flevoland zijn straks alle provincies aan de beurt geweest.

6, 9 en 12 kilometer

De NK Veldloop voor gemeenteambtenaren kent traditioneel drie afstanden: 6, 9 en 12 kilometer. Ambtenaren lopen bij zowel mannen als vrouwen in leeftijdsgroepen om het kampioenschap. Ook is er een gemeentecompetitie waarbij de beste lopers van elke gemeente punten krijgen. Vorig jaar behaalde Lelystad de zeer verdienstelijke zesde plaats.

Parcours

Voor het parcours worden looproutes uitgezet in Lelystad-Noord vanwege de nabijheid van de nodige voorzieningen, zoals sportcentrum De Koploper, voldoende parkeergelegenheid, de aanwezigheid van sportvelden en van was- en kleedaccommodaties van verenigingen op sportpark Langezand. De finish is op de atletiekbaan van Spirit met voldoende ruimte voor toeschouwers om de recreatie- en wedstrijdlopers goed te kunnen zien en aan te moedigen.

Sponsoring

De NK Veldloop kan in de regel voor de organiserende gemeente budgettair-neutraal worden georganiseerd, al is wel de vrijwillige inzet van een flink aantal gemeentemedewerkers nodig voor de organisatie en de uitvoering. Inkomsten worden verkregen door deelnemersgelden en door een aantal vaste sponsors.

Promotie van Lelystad

Het college van Lelystad ziet de NK Veldloop als een middel om de onderlinge banden binnen de stad op velerlei gebied, maar ook binnen de eigen gemeentelijke organisatie te verstevigen. Wethouder Willem de Jager: "De NK Veldloop kan nog vele jaren nadien zijn effecten hebben op de promotie van Lelystad. Met het veldloopparcours hopen wij meteen een blijvende voorziening te creëren voor niet in verenigingsverband opererende recreatiesporters. Met locale ondernemers willen we in overleg om te kijken of de NK Veldloop een investering waard is die mogelijk kan worden terugverdiend, maar op zijn minst geld oplevert voor een tevoren gekozen goed doel."

De eerste actie van de ambtelijke werkgroep die de NK Veldloop 2011 voorbereidt zal een presentatie zijn in het Zeeuwse Veere aan de deelnemers van de veldloop 2010. "Wij zullen goed voor de dag komen en zorgen dat ze niet kunnen wachten om Lelystad te bezoeken", verzekert Willem de Jager.

---