Gemeente Breda

College van B&W acht gebiedsontwikkeling Bavelse Berg niet uitvoerbaar

Het College van burgemeester en wethouders acht om financieel-economische redenen de integrale gebiedsontwikkeling Bavelse Berg niet uitvoerbaar en treedt met de private partners in overleg over het definitief afwikkelen van de in 2007 gesloten samenwerkingsovereenkomst.

Het college doet dit met pijn in het hart maar door de ingrijpend gewijzigde economische en financiële omstandigheden vindt het college het niet mogelijk om ongewijzigd de plannen te realiseren die in de samenwerkingsovereenkomst zijn afgesproken.

Â

Het college heeft de partners Grontmij en Maver op 3 november in een speciaal belegde bijeenkomst in kennis gesteld van het collegestandpunt en heeft daarbij aangegeven op korte termijn in gesprek te willen treden over het afwikkelen van de overeenkomst.

Â

Overwegingen

Het college heeft zich in de vergadering van 3 november 2009 ernstig en diepgaand beraden op de positie inzake de ontwikkeling en de voortgang van het park Bavelse Berg.

De overwegingen om tot dit besluit te komen zijn van financieel-economische aard.

Zo is het niet ondenkbaar dat de ontwikkeling van de nieuwe wijk Lijndonk-Tervoort in Breda-Oost met een groot aantal jaren vertraagd wordt en mogelijk zelfs geannuleerd. Uit de (grond)opbrengsten van deze wijk zou een substantieel bedrag van 5 miljoen euro worden besteed aan de gebiedsontwikkeling Bavelse Berg.

Â

Onderdeel van de voorgenomen gebiedsontwikkeling Bavelse Berg was ook de realisatie van een aantal hectaren bedrijfsterrein. Gezien de economische crisis zal dit terrein 2 miljoen euro minder opbrengen dan geraamd.

Â

Mede als gevolg van de crisis is het bereiken van een sluitende businesscase voor de realisatie van het evenementencomplex vertraagd. Volgens de meest recente inzichten is opening pas op zân vroegst in het tweede kwartaal van 2013 aan de orde.

Dat betekent dat hierdoor een in beginsel toegekende provinciale subsidie van 4 miljoen euro twijfelachtig wordt of zelfs niet zal worden toegekend.

Â

Tot slot is er vanwege de vertraging ook geen zekerheid over de beschikbaarheid van een andere externe subsidie (OP-Zuid) van 2,2 miljoen euro.

Daar bovenop is er ook nog geen definitieve zekerheid over de realisatie van de retailfunctie in de totale gebiedsontwikkeling.

Â

Deze ernstig gewijzigde externe omstandigheden maken uitvoering van de in 2007 tussen partijen gesloten overeenkomst niet meer mogelijk.

Het college heeft het besluit om verder in overleg te treden met de partners om de samenwerkingsovereenkomst uit 2007 af te wikkelen, vandaag, 4 november, genomen.

De gemeenteraad wordt vandaag per brief op de hoogte gesteld van het besluit.

Â

Breda, 4 november 2009

Te downloaden:

* Brief raadsleden Bavelse Berg 4-11-09.doc