Gemeente Dantumadeel


Talenproject voorbeeld voor Duitse en Italiaanse minderheidstalen

In zeer korte tijd heeft de DVD `Troch mei Talen' in het kader van drietalig onderwijs faam gemaakt in Europa. De DVD werd na de presentatie in begin september al snel in het Engels vertaald. Op het jaarlijkse `Partnership for Diversity' congres werd de Engelstalige versie van de DVD voor het eerst vertoond. Wethouder Siepie Hylkema en beleidsambtenaar Akkie Visser kregen daarna uit verschillende Europese landen complimenten over de invoering van het talenbeleid over de hele onderwijslijn. De gemeente Dantumadiel won met deze DVD eerder al de `Bestuursacademie Nederland Innovatie Award'

Duitsers en Italianen vol lof
De Duitse en Italiaanse afvaardiging waren vooral onder de indruk van de samenwerking tussen de verschillende instanties. In de Duitse regio Ost-Friesland en de Italiaanse regio waar de mensen Friûlisk spreken, vechten de inwoners voor hun minderheidstalen. In Italië werken 100 basisscholen en 30 scholen in het voorgezet onderwijs mee aan lessen in de minderheidstaal. In Duitsland krijgen de kinderen op de voorschoolse voorzieningen en sommige basisschool les in de minderheidstaal.

De samenwerking tussen het onderwijs, de provincie, bibliotheken en gemeente zoals bij het talentraject in Feanwâlden blijkt uniek. Daar werken alle voorschoolse instanties en basisscholen samen om tot een optimale taalontwikkeling te komen. Kinderen van 0 tot 12 krijgen in de doorgaande leerlijn te maken met drie talen: Fries, Nederlands en Engels. Door de DVD kregen de Duitsers en Italianen een goede indruk van de werkwijze.