Gemeente Gaasterlân-Sleat


Raadsuitspraken n.a.v. Begrotingsvergadering

Dinsdagavond heeft de raad zich als volgt uitgesproken over de 4 beslispunten m.b.t. de begroting:


1. vaststellen van de begroting 2010; akkoord.


2. een besluit nemen over de inzet van de incidentele bestedingsruimte 2010; akkoord m.u.v. de punten Evenemententerrein Balk, Herinrichting Kattesteeg Sloten, Herinrichting Haskeplein Balk; hier wil de raad nu geen gelden voor beschikbaar stellen.


3. vaststellen van de tarieven voor 2010 voor zover opgenomen in de programmabegroting en de aanbiedingsbrief; akkoord.


4. het meerjarenperspectief 2011 tot en met 2013 voor kennisgeving aannemen; akkoord.

Even kort wat nadere info: er is even gediscussieerd over de OZB-verhoging en verlaging van de afvalstoffenheffing, maar uiteindelijk is er toch overtuigend akkoord gegeven op het collegevoorstel om de OZB te verhogen, waarbij in 2010 geen verhoging van de lastendruk plaatsvindt doordat men compenseert met een gelijkwaardige daling van het tarief voor de afvalstoffenheffing. Het is goed om nu actie te ondernemen (OZB 2010) om te voorkomen dat we in 2012 en 2013 over onvoldoende middelen beschikken. Om de komende jaren tot een sluitende begroting te kunnen komen zal de OZB-opbrengst in 2010 worden verhoogd met 5%. In de jaren daarna zal de OZB-opbrengst verhoogd worden met respectievelijk 2%, 3% tot uiteindelijk 4% in 2013. Dit voorstel is aangenomen.

Voorzichtigheid, op de winkel passen en pas op de plaats maken werden door alle partijen genoemd in de vergadering, ook door het college al uiteraard. Gaasterlân-Sleat verandert dan wel momenteel (zitten we middenin) van een beheersgemeente naar een ontwikkelgemeente, hier horen ambities bij en dat hebben we de laatste tijd ook duidelijk kunnen zien en ervaren. Maar gezien de financiële situatie op dit moment is men nu voorzichtig met zowel nieuwe als bestaande ambities. Weloverwogen keuzes maken. Over een aantal onderwerpen zullen dan ook aparte raadsvoorstellen volgen, zoals de Hege Gerzen, de projectuitvoering van Recreatie&Toerisme en het voorstel over managementondersteuning de komende 3 jaar.

Vijfde beslispunt (vanuit de raad naar voren gebracht) is het opstellen van een brief naar het kabinet, waarin de zorg wordt uitgesproken over de aankomende bezuinigingen.
De gemeente krijgt meer verantwoordelijkheden (eerste overheid) maar de bijdrage vanuit het Rijk wordt flink lager. We willen als gemeente onze zorg uitspreken over het op peil houden van de voorzieningen voor de burger en de kwaliteit van de dienstverlening.

Dit voorstel is unaniem aangenomen en de brief zal worden verstuurd.