Gemeente Hoorn

Honderden West-Friese jongeren tekenen Alcohol NEE contract

De burgemeesters van West-Friesland hebben alle jongeren die vanaf september naar het voortgezet onderwijs zijn gegaan, een brief gestuurd. Bij de brief zat een Alcohol NEE contract. Doel van het contract is dat deze jongeren met hun ouders (en vrienden) praten over het in aanraking komen met alcohol en het gebruik daarvan. Nu deze jongeren deel uitmaken van het voortgezet onderwijs is de kans dat ze met alcohol in aanraking komen toegenomen.

Met Amy Winehouse, Dave Grohl van de Foo Fighters en Britney Spears als voorbeelden waarvan ze kunnen leren hoe het niet moet, hebben de burgemeesters gevraagd of de jongeren een contract willen tekenen met hun ouders waarin ze beloven geen alcohol te gebruiken voor hun 16e jaar. De resultaten van de actie zijn zeer geslaagd te noemen; dit jaar hebben enkele honderden jongeren het contract getekend. Vorig jaar (het startjaar) was het aantal teruggezonden contracten minder dan de helft van dit jaar. Ten opzichte van vorig jaar een grote winst dus.

Met het invullen van het contract maakten de jongeren kans op een leuke prijs. De winnaars zijn inmiddels bekend en krijgen hierover binnenkort bericht. Alle inzenders ontvangen bovendien een brief met recepten voor enkele alcoholvrije cocktails. Een feestje hoeft namelijk niet saai te zijn zonder alcohol.

De actie wordt volgend jaar opnieuw georganiseerd.

Kijk voor meer informatie over het project Jeugd en Alcohol op www.westfrisland.nl.
Laatste wijziging van deze pagina: 4 november 2009