Kema


KEMA rondt verkoop af van deel van test- en certificatieactiviteiten.

Versterkte focus op groei strategisch, technisch & operationeel energieadvies, inspecties en testen & certificeren van hoogspanningsapparatuur en -componenten

Arnhem, 4 november 2009 - KEMA heeft de verkoop afgerond van een deel van zijn test- en certificatieactiviteiten aan het Duitse veiligheidexpertiseconcern DEKRA. Deze activiteiten zijn gebundeld in KEMA Quality B.V., waarvan de aandelen per 1 november 2009 formeel zijn overgedragen. Met de verkoop richt KEMA zich nog nadrukkelijker op verdere groei van de energiegerelateerde kernactiviteiten. Bij KEMA Quality B.V., dat een omzet heeft van EUR 60 miljoen, werken circa 600 medewerkers van wie de helft in Nederland.

Versterkte groei kernactiviteiten KEMA
De verkoop van KEMA Quality B.V. past in de in 2007 gedefinieerde strategie van KEMA om zich te concentreren op en verder te groeien in de kernactiviteiten strategisch, technisch & operationeel energieadvies, inspecties, en testen en certificeren van midden- en hoogspanningsapparatuur. De afgelopen anderhalf jaar heeft KEMA vier nieuwe vestigingen geopend en heeft het de energieadviesbedrijven NISI (VS), RLW Analytics (VS), Gasunie Engineering & Technology (Nederland) en ELBAS (Duitsland) overgenomen. Bovendien heeft KEMA flink geïnvesteerd in zijn faciliteiten voor testen op midden-, hoog- en ultra-hoogspanningsniveau.

Toekomst KEMA Quality B.V. en KEMA-KEUR
De overname van KEMA Quality B.V. met activiteiten in 15 landen, betekent voor DEKRA een significante aanvulling op zijn activiteiten op het gebied van het testen en certificeren van een breed scala van elektrische, elektronische en medische apparatuur, en systeemcertificatie alsmede een versterking van zijn positie in Noord Amerika en Azië. DEKRA, dat over 2008 een omzet had van EUR 1,6 miljard en ruim 20,000 werknemers in dienst heeft, heeft nadrukkelijk de intentie uitgesproken om verder te investeren in KEMA Quality B.V. en het bedrijf te zien als platform voor verdere internationale groei van de eigen test- en certificatieactiviteiten. Gezien de wereldwijde reputatie van KEMA op het gebied van testen en certificeren en het KEMA-KEUR keurmerk in het bijzonder - de historie van KEMA-KEUR gaat terug tot 1927 - zal dit keurmerk gehandhaafd blijven. Het KEMA-KEUR keurmerk zal in licentie door DEKRA gebruikt worden.

Reactie Pier Nabuurs, voorzitter Raad van Bestuur KEMA: `De formele verkoop van KEMA Quality B.V. aan DEKRA is een belangrijk moment in de geschiedenis van KEMA. De verkoop biedt echter overduidelijk voordelen aan zowel KEMA, KEMA Quality B.V. als DEKRA. Een belangrijk aspect hierbij is dat ook in de toekomst geïnvesteerd wordt in dit bedrijfsonderdeel. Dit biedt goede perspectieven voor de betrokken medewerkers. Bovendien is het zo dat we met de verkregen middelen sterk kunnen groeien in onze activiteiten op energiegebied. '

Over KEMA
KEMA (www.kema.com), dat is opgericht in 1927, is een zelfstandig kennisbedrijf dat wereldwijd actief is in de energiewaardeketen en gespecialiseerd in hoogwaardige dienstverlening op het gebied van business & technische consultancy, operationele ondersteuning, metingen & inspecties, en testen & certificatie. Als onafhankelijke organisatie, adviseert en ondersteunt KEMA zowel overheidsorganisaties als producenten, leveranciers en eindgebruikers van energie. Bij KEMA werken ruim 1.400 professionals, verspreid over 17 landen wereldwijd.