Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Middelbaar beroepsonderwijs gaat duurzaam inkopen

04-11-2009

De MBO-raad sluit zich aan bij het initiatief om duurzaam in te kopen. Voorzitter Jan van Zijl, voorzitter en minister Jacqueline Cramer hebben daarover 4 november 2009 een convenant ondertekend.

Steeds meer overheidsorganisaties doen mee aan duurzaam inkopen, een initiatief van de rijksoverheid. Eerder dit jaar besloten de universiteiten (VSNU) en het hoger beroepsonderwijs (HBO-raad) te verduurzamen. Nu sluit ook de MBO-raad aan, de brancheorganisatie van de onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie.

"De MBO-sector is bij uitstek in staat de duurzame boodschap over te dragen", zei de bewindsvrouw bij de ondertekening. "Jullie leiden de afnemers van morgen op. Enthousiaste inkopers en milieucoördinatoren zijn afhankelijk van die afnemers op allerlei niveaus in de organisatie. Onderschat niet hoe belangrijk het is dat de top steeds met woord en daad duurzaamheid beklemtoont."

De MBO-sector draagt met ongeveer 500.000 leerlingen en ruim 50.000 medewerkers belangrijk bij aan duurzaam inkopen. De sector heeft jaarlijks meer dan 500 miljoen euro per jaar te besteden.

Minister Cramer wil concrete stappen zetten naar een duurzame samenleving, een maatschappij waarin we niet meer verspillen en vervuilen. Een van haar prioriteiten is om meer duurzame producten op de markt te brengen onder de noemer markten voor duurzame producten.

Uiterlijk in 2010 moet de rijksoverheid 100 procent duurzaam inkopen, andere overheden moeten dan minimaal 50 procent van hun producten duurzaam inkopen. Het middelbaar beroepsonderwijs streeft naar 50 procent duurzame inkoop in 2012 en 100 procent in 2015.