Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z19130

Bijlagen
-

Datum 3 november 2009
Betreft Vragen over uitspraken medewerker Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed inzake het kraakverbod

Hierbij zend ik u, mede namens de Minister van Justitie, de antwoorden op de vragen van de leden Ten Broeke en Teeven over de uitspraken van een medewerker van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed tegen het kraakverbod.

De vragen zijn mij toegezonden met uw brief van 16 oktober 2009, kenmerk 2009Z19130.

de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

a
na 1 van 2 Pagi





Vragen van de leden Ten Broeke en Teeven (beiden VVD) aan de Datum Ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Justitie over

uitspraken van een medewerker van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed Onze referentie tegen het kraakverbod. (Ingezonden 16 oktober 2009) 2009Z19130 DCE/09/163464


1
Bent u bekend met de uitspraken 1) van een medewerker van de voormalige Rijksdienst voor de Monumentenzorg - de huidige Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed - de heer D.J. de Vries als zou "kraken beter zijn dan leegstand" voor oude gebouwen en monumenten en derhalve de antikraakwet "er niet moet komen"?

Antwoord
Ja.


2
Deelt u deze opvatting die, aldus de publicatie, niet slechts de privémening van de heer De Vries weergeeft maar kennelijk de mening van de afdeling `gebouwd erfgoed' vertolkt?

Antwoord
Betrokkene heeft ten onrechte de indruk gewekt te spreken namens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, en daarmee namens mij. De leidinggevende van betrokkene heeft hem daarop aangesproken. Dit had niet zo mogen gebeuren.


3
Kunt u bevestigen dat van de rijksdienst Cultureel Erfgoed een onderdeel is van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en optreedt namens de minister, zoals staat vermeld op de website van deze dienst 2)? Is deze rijksdienst, aldus de website, een kennisinstituut dat "wetten en regels" inzet "om ons erfgoed te beschermen en te ontwikkelen"? Bent u van mening dat de opmerkingen van de heer De Vries een bijdrage leveren aan de instandhouding van ons erfgoed alsmede onze rechtsstaat?

Antwoord
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en treedt op namens de Minister. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is het nationale kennisinstituut op het terrein van de archeologie, monumenten en het cultuurhistorisch landschap. Voor wat betreft de opmerkingen van betrokkene: zie mijn antwoord op vraag 2.


1) NRC Handelsblad, 15 oktober 2009: "Monumentenzorg tegen kraakverbod"
2) Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ­ Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: "Kerntaken"
http://www.cultureelerfgoed.nl/organisatie/over-rijksdienst

Pagina 2 van 2