Gemeente Heusden

Goede start voor kinderen van 0 tot 6 jaar

De gemeente Heusden tekent op woensdag 4 november samen met verschillende schoolbesturen, peuterspeelzalen, kinderopvang, jeugdgezondheidszorg en de bibliotheek het convenant `Uitvoering VVE-beleid'. Door de afzonderlijke kennis over baby's, peuters en kleuters beter op elkaar af te stemmen, kan de ontwikkeling van het kind beter worden gevolgd.

In het convenant `Uitvoering VVE-beleid' maken de organisaties die betrokken zijn bij de opvang, zorg en educatie van kinderen tussen 0 en 6 jaar betere afspraken over Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE). Hierdoor ontstaat een doorgaande leerlijn.

Er wordt met elkaar samengewerkt in zogeheten basisclusters. In zo'n cluster zitten tenminste de voorschoolse instellingen (peuterspeelzaal en kinderopvang) en het basisonderwijs; allemaal binnen de leefomgeving van de ouder en het kind. Door de voorzieningen binnen het cluster goed op elkaar af te stemmen, kan de ontwikkeling van het kind beter worden gevolgd. (Dreigende) achterstand in de ontwikkeling en andere problemen kunnen zo vroegtijdig worden gesignaleerd, waardoor sneller actie wordt ondernomen. De verbeterde samenwerking is goed voor alle kinderen, maar vooral voor kinderen die extra aandacht nodig hebben.

De basisclusters werken ook samen met hulp- en dienstverlenende instanties, zoals het consultatiebureau, de jeugdgezondheidszorg, de volwasseneneducatie en de bibliotheek. Het werken met basisclusters sluit goed aan bij de ambitie van de gemeente om in diverse kernen de zogenaamde spilfuncties te realiseren (kinderopvang, peuterspeelzaalwerk, basisonderwijs).
Geplaatst op: 4 november 2009