Rechtbank Roermond


Uitspraken in Hyena-zaak - serie gewapende overvallen Roermond en omgeving

Roermond, 4 november 2009 - In de week van 12 tot en met 16 oktober 2009 stonden 8 meerderjarige en 9 minderjarige verdachten terecht bij de rechtbank Roermond in het kader van de zogeheten `Hyena-zaak'. Het ging om een groot aantal gewapende overvallen op onder andere tankstations, supermarkten, fritures, een restaurant, een woning en een dierenkliniek in Roermond en omgeving, gepleegd in de maanden november/december 2008 en januari 2009. Vandaag heeft de rechtbank Roermond uitspraak gedaan in de zaken van 5 meerderjarige en 6 minderjarige verdachten. De overige zaken zijn door de rechtbank aangehouden om getuigen te horen en/of het laten uitbrengen van deskundigenrapportages over de persoon van de verdachte.

De rechtbank heeft, de door de officier van justitie als hoofdverdachte betitelde, minderjarige verdachte R.F. veroordeeld, voor in totaal 13 bewezenverklaarde feiten, tot de maximale jeugddetentie van 24 maanden. Daarvan zijn 3 maanden voorwaardelijk opgelegd. Verdachte dient zich na invrijheidstelling te houden aan de aanwijzingen van de jeugdreclassering en verder deel te nemen aan het ITB-Harde Kern Jongeren traject. De rechtbank is niet ingegaan op het verzoek van de officier van justitie om het meerderjarige strafrecht toe te passen.

De rechtbank ziet in de meerderjarige verdachte C. van Z. een belangrijke rol weggelegd bij de gepleegde overvallen. De rechtbank heeft verdachte C. van Z. veroordeeld voor betrokkenheid bij twee overvallen tot een gevangenisstraf voor de tijd van 3 jaar. Uit verklaringen van medeverdachten over de verschillende overvallen komt naar voren dat verdachte de voor het merendeel minderjarige verdachten aanzette tot of in elk geval steunde in het plegen van deze overvallen. Voorts diende verdachte als toevluchtsoord na een overval en deelde mee in de buit, zoals geld en sigaretten. De rechtbank leidt dit mede af uit de door verdachte afgelegde verklaringen over de andere overvallen in het Hyena-onderzoek, waarin hij de namen noemt van de bij overvallen betrokken daders en andere daderinformatie geeft.

De rechtbank heeft de minderjarige verdachte S.Y. naast een jeugddetentie van 12 maanden ook de maatregel van plaatsing in een jeugdinrichting opgelegd. De rechtbank heeft bij deze verdachte overwogen dat in het verleden aan verdachte, naar aanleiding van strafbaar handelen, al meerdere malen hulpverlening is opgelegd. Deze hulpverlening heeft geen baat gehad. De situatie van verdachte is juist verslechterd en verdachte heeft de bewezenverklaarde feiten gepleegd in een periode dat hij begeleiding genoot van de jeugdreclassering. De tijd om verdachte nog een kans te geven zijn gedrag te wijzigen, is naar het oordeel van de rechtbank voorbij.

De rechtbank veroordeelt de overige meerderjarige verdachten tot gevangenisstraffen tot 2 jaar.

De rechtbank veroordeelt de overige minderjarige verdachten tot jeugddetenties die variëren van een jeugddetentie die gelijk is aan de reeds in voorarrest doorgebrachte tijd tot jeugddetenties van 12 maanden. De minderjarige verdachten dienen zich veelal te houden aan de aanwijzingen die de jeugdreclassering hen geeft en ook dienen zij deel te nemen aan het zogenaamde ITB-Harde Kern Jongeren traject. Dit is een traject van zes maanden waarin de minderjarige intensief wordt begeleid door de jeugdreclassering en die (tevens) kan bestaan uit ambulante behandeling van verdachte. De rechtbank legt de begeleiding op om zo de minderjarigen nog een kans te geven hun leven een andere wending te geven.

De rechtbank heeft verder bij diverse verdachten de tenuitvoerlegging, van eerder door de rechter opgelegde voorwaardelijke vrijheidsstraffen, bevolen.

De rechtbank heeft slachtoffers van de overvallen die zich als benadeelde partij in het strafproces hebben gevoegd, naast eventueel gevorderde materiele schade, een immateriële schadevergoeding van EUR 1.000,00 toegekend. Voor zover de vordering van de slachtoffers dit bedrag te boven gaat, dienen zij zich te wenden tot de civiele rechter.

Volgens de rechtbank heeft de golf van gewapende overvallen veel commotie veroorzaakt. Vooral onder de slachtoffers van de overvallen, maar ook onder andere ondernemers in de betreffende branches, ontstond een groot gevoel van onveiligheid.

Overige LJN nummers: BK1835, BK1839, BK1843, BK1853, BK2047, BK2051

LJ Nummers

BK1996
BK2019
BK1999
BK2028
BK2053

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Roermond Datum actualiteit: 4 november 2009 Naar boven