Aedes

aedesnet.nl

Persberichten

Corporaties luiden noodklok over financiering huurwoningen

4 november 2009

Woningcorporaties vrezen het einde van de sociale huursector als Den Haag niet op korte termijn de woningmarkt duurzaam hervormt. De onrendabele investeringen van corporaties zijn de afgelopen jaren pijlsnel gestegen. Aedes vereniging van woningcorporaties luidt de noodklok en stelt dat een stapeling van kabinetsmaatregelen, verhoogde bedrijfslasten, stijgende bouwkosten, oplopende grondprijzen, een op slot gedraaide woningmarkt en de economische crisis de investeringsruimte van corporaties `zwaar onder druk zet'.

Uit cijfers blijkt dat de onrendabele investeringen voor de corporatiesector in de periode 2002-2006 zijn opgelopen van circa 200 miljoen euro naar 800 miljoen euro per jaar. De afgelopen jaren zijn deze niet terug te verdienen investeringen nog verder gestegen, onder andere door de invoering van integrale vennootschapsbelasting voor woningcorporaties en sterk gestegen bouwkosten.

Daarnaast maakt Aedes zich zorgen over de opdrogende kasstromen, waardoor het lastiger wordt leningen aan te trekken en te investeren. De branchevereniging zegt dat corporaties in crisistijd extra scherp kijken naar hun bedrijfsvoering. Maar een efficiëntere bedrijfsvoering alleen is volstrekt onvoldoende om de financiering van sociale huurwoningen overeind te houden. In een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer werden gisteravond Kamerbreed ernstige zorgen geuit over de snelle afname van het eigen vermogen van corporaties. Uit cijfers van financieel toezichthouder CFV blijkt dat de solvabiliteit van corporaties de komende jaren terugloopt van 30 procent naar 20 procent.

`De situatie op de woningmarkt is nijpend. En die wordt alleen maar nijpender als de economische crisis straks achter de rug is', voorspelt Aedes-voorzitter Marc Calon. Volgens Aedes zullen de zogeheten stichtingskosten van een huurwoning na de recessie versneld stijgen door een enorme inhaalvraag. De branchevereniging wijst erop dat met de sterk afnemende investeringskracht van corporaties niet alleen de bouw van nieuwe woningen onder druk komt te staan, maar ook de investeringen in leefbaarheid, bijvoorbeeld in de Vogelaarwijken. `Bewoners mogen niet de dupe worden van politiek stilzwijgen', ageert Calon. Eerder deze week pleitten het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid en Bouwend Nederland ook al voor het openbreken van het woningmarktbeleid.

---