Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Antwoorden op vragen over het artikel in AD "Turkse Politie traint Nederlandse ME"

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen die zijn gesteld door het lid Brinkman (PVV) over het artikel in het Algemeen Dagblad van 30 september 2009, getiteld 'Turkse politie traint Nederlandse ME'. Deze vragen werden ingezonden op 2 oktober 2009 met kenmerk 2009Z17853.

DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Mevrouw dr. G. ter Horst

Vragen van het lid Brinkman (PVV) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het bericht dat de Turkse politie de Nederlandse mobiele eenheid gaat trainen (Ingezonden 2 oktober 2009)
1. Bent u bekend met het bericht "Turkse politie traint Nederlandse ME"? Het is mij bekend dat dit bericht in enkele media is geplaatst, o.a. in het AD van 30 september 2009. Bij brede navraag binnen de politie in Nederland blijkt er geen enkele herkenning te zijn van de inhoud van het artikel. Tevens wordt het hoogst onwaarschijnlijk geacht dat het artikel op waarheid berust. Navraag bij de Turkse krant Aksam heeft geen informatie opgeleverd over de bron of het waarheidsgehalte van het artikel. Ik ga er daarom van uit dat de inhoud van het betreffende artikel niet op waarheid berust. Om die reden vind ik het beantwoorden van de verdere vragen niet relevant.
2 Kunt u specifiek aangegeven welke meerwaarde deze Turkse lessen hebben voor de Nederlandse politiekorpsen en deelt u de mening dat het eigenlijk beschamend is dat de Nederlandse politiemensen kennelijk wapenstokles krijgen van de Turken? Zo nee, waarom niet? Zie antwoord op vraag onder 1.
3 Kunt u aangeven met welke wapenstok de Turkse politiediensten zijn uitgerust en wat de voor- en nadelen zijn van deze wapenstok? Zie antwoord op vraag onder 1.
4 Kunt u aangeven of u signalen heeft ontvangen dat de kwaliteit van de Nederlandse ME verbeterd moet worden in het gebruik van de wapenstok? Zo ja, welke signalen zijn dit? Zo nee, waarom moeten de Nederlandse politiemensen cursussen volgen in Turkije? Zie antwoord op vraag onder 1.
5 Kunt u aangeven om hoeveel Nederlandse politiemensen het precies gaat, hoelang zij deze trainingen zullen ondergaan en in welke trainingstechnieken zij worden getraind? Zo nee, waarom niet? Zie antwoord op vraag onder 1.
6 Bent u bereid een specificatie van de kosten van deze krankzinnige samenwerking tussen Nederlandse en Turkse autoriteiten naar de Kamer te sturen? Zo nee, waarom niet? Zie antwoord op vraag onder 1.