Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Vragen van het lid Brinkman (PVV) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het bericht dat de Tilburgse burgemeester Vreeman niet wil opstappen. (Ingezonden 15 oktober 2009)


1 a. Bent u bekend met het artikel "Burgemeester Vreeman wil niet opstappen"? 1) b. Zo ja, deelt u de mening dat een burgemeester ten allen tijde uit eigen beweging alle informatie dient te verschaffen, die de raad nodig heeft om zijn taken naar behoren te vervullen? Antwoord op vraag 1 a. Ja, dit artikel is mij bekend. De inhoud daarvan is overigens door de recente ontwikkelingen achterhaald. b. De Gemeentewet bepaalt dat een burgemeester de raad alle inlichtingen geeft die de raad voor de uitoefening van zijn taak nodig heeft (artikel 180, tweede lid Gemeentewet).
2 Is het waar dat de torenhoge extra kosten voor de verbouwing van het theater door burgemeester Vreeman conform artikel 180 Gemeentewet diende gemeld te worden aan de Gemeenteraad? Antwoord op vraag 2 De gemeenteraad bepaalt of de burgemeester aan de op hem rustende informatieplicht jegens de gemeenteraad heeft voldaan. De commissie Groten, die het onderzoek naar de bouw van het Midi-theater heeft uitgevoerd, concludeert onder meer dat de kostenoverschrijding van de bouw van het theater aan de raad gemeld had moeten worden, gelet op de actieve informatieplicht. Het college en elk van de leden daarvan geven de raad immers alle inlichtingen die de raad nodig heeft voor de uitoefening van zijn taak (artikel 169 Gemeentewet). Deze verplichting gold in ieder geval voor wethouder Backx en de burgemeester, aldus de commissie. Voor de burgemeester gold dit te meer, omdat hij als voorzitter van de raad ook een eigen verantwoordelijkheid heeft jegens de raad. Bovendien heeft een burgemeester een extra verantwoordelijkheid als bewaker van het democratisch functioneren, aldus het rapport. Naar aanleiding van deze bevindingen heeft de gemeenteraad een motie van afkeuring aangenomen. De raad heeft dus geconcludeerd dat de heer Vreeman onvoldoende heeft voldaan aan de op hem jegens de gemeenteraad van Tilburg rustende informatieplicht. Inmiddels heeft hij in een verklaring aangegeven op zo kort mogelijke termijn terug te treden als burgemeester.
3 Deelt u de mening dat het een goed idee is om burgemeester Vreeman de primeur te gunnen om hem alvast kennis te laten maken met de nieuwe APPA-wetgeving door hem ondersteuning aan te bieden in het zoeken van een nieuwe baan? Antwoord op vraag 3 De APPA-wetsvoorstellen zijn in behandeling in de Eerste Kamer. De wetswijzigingen zijn nog niet in werking getreden. Er bestaat geen mogelijkheid om op de inwerkingtreding daarvan vooruit te lopen.


1) Omroep Brabant, 13 oktober 2009 http://www.omroepbrabant.nl/?id=125466