Gemeente Alphen aan den Rijn

Alphense brugwachters verhuizen

De gemeente Alphen aan den Rijn en provincie Zuid-Holland zijn overeengekomen dat de provincie in 2011 de bediening van vier Alphense bruggen overneemt en centraal gaat regelen vanuit een nieuwe locatie nabij de Hefbrug.

De bediening van alle gemeentelijke bruggen, behalve de Rijnhavenbrug gaat over naar de provincie. De bruggen blijven wel eigendom van de gemeente. Een aantal brugwachters neemt hun jarenlange ervaring mee en komen in dienst van de provincie.
De bediening van de A. Schweitzerbrug, Julianabrug en Swaenswijkbrug gebeurt al jaren op afstand vanaf de Alphense brug in het Stadshart. De bediening van deze bruggen vindt straks plaats vanuit de centrale post van de provincie bij de hefbrug Gouwesluis. De bedieningspost is daar nu nog in een tijdelijk gebouw gevestigd. Van hieruit worden straks in totaal tien bruggen bediend.

Door het installeren van nieuwe apparatuur, bekabeling, software en noodzakelijke aanpassingen aan de bruggen is de brugbediening voor de toekosmt weer volledig bedrijfszeker. Een geavanceerd monitoringsysteem met cameras zorgt voor een veilige bediening. De bedieningspost aan de Alphense brug is altijd tijdelijk van aard geweest. De post zal door het nieuwe systeem niet meer nodig zijn en wordt na overgang van de bediening naar de centrale post verwijderd, na realisatie van alle noodzakelijk aanpassingen.

Alphen aan den Rijn is een centrale plek in vijf van de tien provinciale vaarwegtrajecten. De Oude Rijn (twee trajecten), de Gouwe, de Heimanswetering en het Aarkanaal komen hier samen. De staande mastroute tussen Zeeland en Groningen voor zeilschepen met een mast hoger den zes meter loopt door Alphen aan den Rijn. De gemeente is daarmee voor de provincie van belang. De provincie stimuleert het goederenvervoer over water in de dichtbevolkte Randstad, werkt aan vermindering van opstoppingen in het vervoer over land en streeft naar de meest milieuvriendelijke oplossing voor goederenvervoer. Concentratie van de brugbediening in centrale posten is een middel om dat doel te bereiken en de efficiency te vergroten. De provincie wil de brugbediening over de vaarwegen die in haar beheer zijn concentreren in vijf centrale posten. Twee van die posten, in Leiden en Leidschendam zijn al in gebruik genomen. De derde post komt in Alphen aan den Rijn.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn

Servicenormen