Technische Universiteit Eindhoven

TU/e-ir. Gérard Vroomen Ingenieur van het Jaar 2009

Geplaatst: 04 november, 2009

TU/e-ingenieur Gérard Vroomen (38), oprichter en eigenaar van het fietsenbedrijf Cervélo, is 3 november door ingenieursvereniging KIVI NIRIA uitgeroepen tot Ingenieur van het Jaar. De jury had veel lof voor hoe hij technisch vernuft weet te combineren met een goed zakelijk instinct en een bovengemiddelde dosis doorzettingsvermogen en lef.

Gérard Vroomen (rechts) wordt gefeliciteerd door Arthur van der Poel (foto: Dick de Jager)

Cervélo is een wereldwijd opererende producent van racefietsen en triatlonfietsen. Oprichter Vroomen startte in 1989 aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) met de studie werktuigbouwkunde. In 1995 rondde hij zijn afstudeerproject af. Hij maakte aan de Canadese McGill University - samen met zijn Canadese medestudent en huidig zakenpartner Phil White - het ontwerp van een aerodynamische tijdritfiets. In 1997 richtten Vroomen en White Cervélo op, dat anno 2009 is gegroeid tot een wereldwijd opererende speler met tachtig werknemers en vestigingen in Neuchâtel en Toronto. Cervélo is de enige fietsenfabrikant met een eigen wielerploeg: Cervélo Test Team. Cervélo heeft twee professionele wielerteams, zowel voor mannen als voor vrouwen.

Jury
De jury voor de verkiezing Ingenieur van het Jaar 2009 bestond uit voorzitter Jan Dekker (president KIVI NIRIA), Henk Kool (wethouder Den Haag), Joop Sistermans (voorzitter Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid), Arthur van der Poel (voorzitter Van der Poel Sharity Fund) en Saskia Rijtema (Ingenieur van het Jaar 2008). Het Van der Poel Sharity Fund stelt Vroomen een prijs van twintigduizend euro ter beschikking voor een project naar keuze dat laat zien hoe techniek kan bijdragen aan een betere wereld. Daarnaast ontving Vroomen een kunstwerk van Annemarie Petri.