Innovatie-estafette 2009: ZH Prins Maurits voorzitter Formule E-team

ZH Prins Maurits van Oranje is benoemd tot voorzitter van het Formule E-team dat de marktintroductie van elektrisch vervoer in Nederland zal aanjagen. Dat maakte minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat vandaag bekend. De minister is verheugd dat Maurits van Oranje deze uitdagende functie accepteert: "Het voorzitterschap van Prins Maurits laat zien dat het ons serieus is als het gaat om elektrisch vervoer". Prins Maurits en minister Eurlings waren aanwezig op de Innovatie-estafette 2009, hét podium waarop bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden gezamenlijk innovatieve doorbraken demonstreren en nieuwe projecten starten op het gebied van water, transport en mobiliteit.

Het Formule E-team is onderdeel van de initiatieven van de Nederlandse overheid om de introductie van elektrisch vervoer in Nederland mogelijk te maken. Maurits van Oranje is als voorzitter van het Formule E-team een spin in het web van (internationale) organisaties en bedrijven die zijn betrokken bij elektrisch rijden. Daardoor kan hij kansen en belemmeringen snel signaleren en direct oppakken. Hierbij kan gedacht worden aan de standaardisering van laad- en betaalinfrastructuur, het stimuleren van launching customership en het ondersteunen van de RDW in de ambitie om uit te groeien tot dé toelatingsautoriteit voor elektrische voertuigen. De overige leden van het Formule E-team worden op korte termijn bekend gemaakt.

Maurits van Oranje is in zijn huidige functie als managing partner bij zijn bedrijf The Source dagelijks bezig met innovatie. Hij ontwikkelt vernieuwende concepten van producten, diensten en systemen voor bedrijfsleven en overheid. Maurits van Oranje is een voorzitter met een sterk netwerk en een grote affiniteit met het onderwerp.

In juli dit jaar presenteerde het kabinet het Plan van aanpak voor elektrisch rijden. Doel hiervan is om Nederland dé internationale proeftuin voor elektrisch rijden te maken. Zo is Nederland klaar op het moment dat fabrikanten op grote schaal elektrische voertuigen introduceren. Het kabinet trekt hiervoor 65 miljoen euro uit. Uitgangspunt is dat al volgend jaar elektrische auto's financieel een flink stuk concurrerender worden. Daartoe is er reeds een subsidie voor praktijktesten ter waarde van 10 miljoen euro gestart en zijn er verschillende fiscale faciliteiten opgezet.

De Innovatie-estafette vindt vandaag en morgen plaats op voormalig Vliegkamp Valkenburg. Er wordt in verschillende debatten gesproken over de toekomst van de elektrische auto, over duurzame bereikbaarheid van de Randstad, er zijn workshops over bijvoorbeeld ondergronds bouwen, de Klimaatdijk en gratis openbaar vervoer. Er worden convenanten afgesloten over de aanpak van belangrijke nieuwe ontwikkelingen in water, transport en mobiliteit.

Minister Eurlings heeft bekendgemaakt dat Dhr Leo van Wijk de voorzitter wordt van het nieuw op te richten Strategisch Platform Logistiek. Dit platform vertegenwoordigt het logistieke bedrijfsleven en zal samen met het ministerie van VenW de kracht van de sector versterken door de dialoog aan te gaan over de toekomst van de logistieke sector. Daarnaast heeft de minister samen met vertegenwoordigers van Bouwend Nederland en TU Delft het convenant Betrokken Betrouwbaar Bereikbaar getekend. Hierin wordt aangegeven dat bij infrastructurele plannen samenwerking met de omgeving versterkt wordt. Hiermee wordt snellere besluitvorming optimaal gecombineerd met de belangen van de regio.

Op de innovatiemarkt zijn 120 demonstraties te zien van innovatieve producten. Zo presenteert de luchtvaartsector innovatieve oplossingen om schoner en stiller te vliegen. Bezoekers kunnen in een simulator een glijvlucht maken die veel stiller is dan een gewone vlucht. Op de markt is ook ruimschoots aandacht voor 'serious gaming'. Studenten kunnen speeddaten met verschillende organisaties die een afstudeer- of stageplek aanbieden. Deelnemende partijen zijn onder meer Rijkswaterstaat, IBM, Schiphol, KNMI, Dura Vermeer, TNO en Cap Gemini.

Alle bezoekers van de 'Innovatie-estafette 2009' kunnen dit evenement op een volledig 'groene' manier bereiken. Eerst met de trein naar NS-station Leiden CS en vanaf daar rijden elektrische bussen naar vliegkamp Valkenburg, waar de Innovatie-estafette evenement plaatsvindt. Bezoekers worden in de gelegenheid gesteld om met andere duurzame voertuigen te reizen, zoals een elektrische Tuk Tuk, een hybride Lotus, een Mitsubishi Miev of een hybride scooter.

De Innovatie-estafette 2009 is een initiatief van De Club van Maarssen. De Club van Maarssen stimuleert innovatie in water, transport en mobiliteit. Na twee eerdere evenementen in 2005 en 2007 - ook bekend als De Dag van Maarssen - volgt nu in 2009 de Innovatie-estafette.




RVD Mediafeed