Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit

Besluit
Openbaar

Ons kenmerk: OPTA/AM/2009/202912
Zaaknummer: 09.0248.21
Datum:

Besluit van het college van OPTA in het geschil tussen Lycamobile en T-Mobile inzake beëindiging van dienstverlening

Verzoek Lycamobile

1) Op 20 oktober 2009 hebben Lycamobile Ltd. en Lycamobile Distribution Ltd. (hierna: Lycamobile) bij het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (hierna: het college) een verzoek om geschilbeslechting ingediend op grond van artikel 12.2 van de Telecommunicatiewet (hierna: Tw) en daarbij verzocht om toepassing te geven aan artikel 12.5, tweede lid, Tw.


2) Het verzoek van Lycamobile heeft betrekking op de aankondiging van T-Mobile Netherlands BV (hierna: T-Mobile) dat zij zich, in verband met betalingsachterstanden van Lycamobile, het recht voorbehoudt om op zeer korte termijn de dienstverlening aan Lycamobile-klanten tijdelijk of blijvend stop te zetten, zo lang Lycamobile niet aan haar contractuele en wettelijke verplichtingen voldoet.


3) Lycamobile is van mening dat T-Mobile hiermee in strijd handelt met artikel 6.3 Tw jo artikel 2 Besluit interoperabiliteit. Zij verzoekt het college derhalve om in het kader van haar verzoek om geschilbeslechting met toepassing van artikel 12.5, tweede lid, Tw te bepalen dat het T-Mobile verboden is haar diensten aan (klanten van) Lycamobile tijdelijk of permanent op te schorten, alsmede haar verplichting tot nummerportering jegens Lycamobile op te schorten, totdat het college een definitief besluit op haar verzoek heeft genomen.


4) Naar aanleiding van dit verzoek oordeelt het college als volgt.

Beoordeling college

5) Gelet op de concrete omstandigheden van dit geval en de wederzijdse belangen van betrokken partijen in aanmerking nemend, acht het college het naar zijn voorlopig oordeel niet onredelijk dat T-Mobile de dienstverlening aan Lycamobile geheel of gedeeltelijk wil stopzetten om te voorkomen dat zij kosten maakt waartegenover geen betalingen zullen staan en risico loopt ten aanzien van achterstallige betalingen van Lycamobile. Voor een verbod als door Lycamobile gevraagd ziet het college dan ook geen aanleiding.


6) In een situatie als de onderhavige acht het college het echter wel noodzakelijk dat in voldoende mate rekening wordt gehouden met de belangen van de betrokken klanten/abonnees. In dit verband is het college bekend met het voornemen van T-Mobile om door middel van regelmatige, kortdurende onderbrekingen van de dienstverlening aan klanten/abonnees van Lycamobile, Lycamobile er toe te bewegen alsnog aan haar verplichtingen te voldoen en met het feit dat T-





Besluit
Openbaar
Mobile reeds hieraan al enkele malen uitvoering heeft gegeven. Het college acht dit steeds gedurende korte tijd onderbreken van de toegang, gelet op de willekeurigheid en de onduidelijkheid voor klanten/abonnees van Lycamobile, evenwel in de gegeven omstandigheden geen behoorlijke invulling van de op aanbieders van elektronische communicatiediensten rustende interoperabiliteitsverplichtingen.

Het college merkt nog wel nadrukkelijk op dat als T-Mobile besluit de dienstverlening aan Lycamobile geheel of gedeeltelijk te staken, zij gehouden blijft aan haar plicht tot nummerportabiliteit en aldus in overeenstemming met artikel 4.10 Tw jo. artikel 3 van het Besluit Nummerportabiliteit dient te handelen.

BESLUIT

7) Het college besluit, gelet op het vorenstaande en op artikel 6.3 Tw, met toepassing van artikel 12.5 Tw:


a) T-Mobile te gelasten zich te onthouden van kortdurende onderbrekingen van de dienstverlening aan klanten/abonnees van Lycamobile;
b) aan T-Mobile toe te staan om niet eerder dan 3 werkdagen nadat zij Lycamobile daarover schriftelijk en gemotiveerd op de hoogte heeft gesteld, haar dienstverlening aan klanten/abonnees van Lycamobile, die gebruik maken van het netwerk van T-Mobile, te beëindigen, dan wel gedeeltelijk te beëindigen in die zin dat het voor die klanten/abonnees niet meer mogelijk is te bellen, met uitzondering van het noodnummer 112, of SMS-berichten te versturen, maar dat zij nog wel gebeld kunnen worden en SMS-berichten kunnen ontvangen;
c) Lycamobile te verplichten haar klanten/abonnees, die gebruik maken van het netwerk van T- Mobile, individueel en binnen uiterlijk 2 werkdagen nadat zij een schriftelijke mededeling als bedoeld onder b) van T-Mobile heeft ontvangen, op objectieve wijze over deze beëindiging van de dienstverlening te informeren en te wijzen op de mogelijkheden de dienstverlening bij een andere aanbieder af te nemen. Bovendien dient Lycamobile voormelde klanten/abonnees te informeren over welke diensten nog wel geboden kunnen worden - voor zover nog diensten worden geboden - als een klant/abonnee van Lycamobile niet zou besluiten bij een andere afnemer af te nemen.

d) Lycamobile voorts te verplichten de tekst waarmee zij haar klanten/abonnees informeert als bedoeld onder c) 1 werkdag dag tevoren ter goedkeuring voor te leggen aan het college;
e) met toepassing van artikel 3.47 Algemene wet bestuursrecht de nadere motivering van dit besluit binnen een week na dagtekening ervan aan partijen toe te zenden.

HET COLLEGE VAN DE ONAFHANKELIJKE POST EN TELECOMMUNICATIE AUTORITEIT, namens het college,
Hoofd afdeling Markten

drs. D.I. Bos

2





Besluit
Openbaar

Beroepsmogelijkheid
Belanghebbenden die zich met dit besluit niet kunnen verenigen, kunnen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt beroep instellen bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven te Den Haag. Het postadres is: College van Beroep voor het bedrijfsleven, Postbus 20021,2500 EA 's-Gravenhage. Het beroepschrift moet zijn ondertekend en moet ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening en een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht bevatten. Voorts moet het beroepschrift de gronden van het beroep bevatten en dient een afschrift van het bestreden besluit te worden meegezonden. Voor het instellen van beroep is griffierecht verschuldigd. Informatie hierover kan worden ingewonnen bij de griffie van het College, telefonisch bereikbaar op (070) 381 39 10 of (070) 381 39 30.


3