Ministerie van Justitie

Staatssecretaris Albayrak opent Gerbrandydebat

Nieuwsbericht | 03-11-2009

Staatssecretaris Albayrak heeft op 3 november het Gerbrandydebat geopend in de voormalige zaal van de Tweede Kamer. Staatssecretaris opent Gerbrandydebat

Het Gerbrandydebat werd georganiseerd door de Nederlandse Orde van Advocaten en was onderdeel van de Week van het Recht. Tijdens het debat kruisten advocaten de degens met Tweede Kamerleden over actuele kwesties. Het ging onder meer over de vraag of advocaten naast het belang van hun cliënt ook een algemeen belang moeten dienen. Aan het debat deden Kamerleden mee als Fred Teeven, Sybrand van Haersma Buma, Peter Plasman en Inez Weski.

`Beroepsgroep in beweging'

91103Staatssecretaris opent Gerbrandydebat

Staatssecretaris Albayrak: "De advocatuur is een beroepsgroep die op veel terreinen in beweging is. Er is een grote externe gerichtheid, vanuit het besef dat zij moet beantwoorden aan veranderende behoeften en eisen in de samenleving." De staatssecretaris gaf daar in haar toespraak een aantal voorbeelden van. Zo heeft de advocatuur volgens haar actief meegedacht over de herziening van het stelsel voor rechtsbijstand, die nodig is om de rechtsbijstand betaalbaar te houden. "Daarbij was de beroepsgroep bereid om naar haar eigen rol te kijken", aldus de staatssecretaris.