Gemeente Delfzijl

College Delfzijl en Heuvelman maken nieuwe afspraken

Het college van Delfzijl en ondernemer Arie Heuvelman hebben vervolgafspraken gemaakt over een aantal lopende dossiers. Deze dossiers gaan over al gerealiseerde en nog te realiseren bouwplannen aan de Handelskade West. Zij maakten deze afspraken op basis van een aantal aanbevelingen die voortkomen uit het onderzoek van de VROM-inspectie.

Burgemeester Groot gaf indertijd opdracht tot dit onderzoek, omdat de verhouding tussen de gemeente en Heuvelman moeizaam verliep. Direct bij zijn aantreden heeft de burgemeester aangegeven dat hij deze verhouding wil herstellen. Zowel Heuvelman als het college stemden in met het onderzoek en besloten zich bij voorbaat aan de uitkomst te conformeren. Uit het VROM-rapport blijkt dat beide partijen debet zijn aan de situatie.

Â

Het college heeft het voortouw genomen en heeft alle aanvragen en reeds gerealiseerde initiatieven van Heuvelman opnieuw bekeken. Al deze initiatieven zijn in strijd met het bestemmingsplan, maar het college heeft de mogelijkheid om ontheffing te verlenen. Van deze bevoegdheid kan het college alleen gebruik maken als de initiatieven niet in strijd zijn met wet- en regelgeving en passen binnen gemeentelijk beleid.

Â

Het college heeft besloten ontheffingsprocedures te starten voor de drukkerij, het kantoor naast drukkerij de Marne (voorheen Stichting Delfsail, Handelskade 28a) en voor de verschillende dienstverlenende kantoren naast de evenementenhal. Aan het plan om boven de drukkerij (Handelskade 28) en het naastgelegen kantoor (Handelskade 28a) nieuwe kantoren te vestigen, kan het college geen medewerking verlenen, omdat dit in strijd is met milieuwetgeving. Het voornemen tot weigering van deze bouwvergunning wordt deze week aan de heer Heuvelman gezonden. Hij wordt in de gelegenheid gesteld voor 1 december een zienswijze omtrent deze weigering in te dienen, waarna een definitief besluit op de aanvraag wordt genomen. De heer Heuvelman heeft aangegeven zich niet te kunnen vinden in de strekking van het besluit en hij overweegt daarom een zienswijze in te dienen of anderszins juridische maatregelen te treffen.

Â

Over de herbestemming van het loodskottergebouw heeft de gemeente de heer Heuvelman een aantal handvatten aangereikt. Over de precieze invulling vindt verder nader onderling overleg plaats.