Gemeente Overbetuwe


November omgedoopt tot drugsmaand

---

logo

De maand november van het jaar 2009 wordt door de samenwerkende gemeenten Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rijnwaarden, Westervoort & Zevenaar in het kader van het project âJongeren, alcohol + drugsâ omgedoopt tot drugsmaand. Het doel is om de aandacht op drugs te vestigen, door het organiseren van verschillende activiteiten. Zo staat er een heuse drugsshow op de agenda, worden er cursussen ânee zeggenâ gegeven, toneelvoorstellingen ingepland en filmavonden georganiseerd op de scholen van voortgezet onderwijs in de regio. Ook de jongerencentra besteden in november aandacht aan âDonât do drugsâ, door bijvoorbeeld het houden van een filmavond.

Waarom een drugsmaand?

âVeel mensen zijn bang voor drugs. De angst voor het onbekende (dat is het namelijk vaak) laat weinig ruimte voor gezond verstand en des te meer voor paniekreacties.â Zo luidt de inleiding van de brochure âWat iedereen over drugs zou moeten wetenâ. Ook is het onderwerp drugs niet altijd bespreekbaar. Kinderen vinden het soms moeilijk om met hun ouders te praten over drugs, of andersom. Om het onderwerp bespreekbaar te maken is er gekozen voor een drugsmaand, vol uiteenlopende activiteiten. De activiteiten die in november op de agenda staan moeten vooral aanzetten tot een gesprek/discussie en het creëren van momenten van zelfreflectie: wat is mijn standpunt ten opzichte van drugs.

Drugsshow

De jongerenwerkers van de gemeenten organiseren een show over drugs, in de stijl van de succesvolle âIk hou van Hollandshowâ en gaat als proef op het Westeraam in Elst draaien. De 3e klassers van het Westeraam strijden in teams om een plaats in de finale. Deze finale vindt in 2010 plaats. In de show wordt de kennis van de scholieren getest over de risicoâs van drugsgebruik, via vragen, maar ook door het herkennen van beeld- en geluidsfragmenten.

Cursus nee zeggen

Tijdens de cursus nee zeggen wordt er ingegaan op wat drugs zijn en wat ze doen. Ook staat âkeuzes makenâ centraal. Vragen als âhoe kies ik mijn vrienden, hoe kom ik voor mijn mening uit bij vrienden en hoe reageer ik als ik drugs krijg aangebodenâ worden daarbij gesteld. Iriszorg verzorgt de cursus en gaat deze geven op het Over Betuwe College in Bemmel, Huissen en Elst, aan eersteklassers van het VMBO.

Interactief toneel

De projectgroep heeft Colline Theaterproducties opdracht gegeven een interactieve toneelvoorstelling, gericht op derdejaars leerlingen, op te zetten. De voorstelling :âDrugusnieâ legt de vragen âwat doen drugs met jouâ en âwat doe jij met drugsâ voor. Het doel van de voorstelling is de leerlingen een moment van zelfreflectie bieden om hier over na te denken. Tussendoor houdt de regisseur korte vraaggesprekjes met het publiek. De voorstellingen worden gegeven op het Candea College in Duiven.

Filmavond

Het vertonen van een film als Requiem for a dream of Trainspotting geeft leerlingen een indruk van de impact van drugs. Iriszorgt verzorgt de filmles. Na afloop van de film gaan de jongeren aan de hand van stellingen en een discussie die zal ontstaan in gesprek met elkaar. Ze worden zo geprikkeld na te denken over het onderwerp drugs en een standpunt hierover in te nemen. Deze nabespreekfase wordt door Iriszorg begeleid. Op het Candea College in Duiven, het HPC in Zetten en het Westeraam in Elst wordt Iriszorg ingezet om een filmavond voor leerlingen, leerjaar vier, te organiseren.

Jongerenwerk zet ook in op drugs

Het jongerenwerk van Zevenaar en Rijnwaarden vertoont in november een film over drugs in het Filmhuis in Zevenaar. Hier kunnen ruim vijftig jongeren naar toe. In overleg met de filmcommissie van het filmhuis is ervoor gekozen de Duitse film âKnallhartâ te vertonen. Een krachtig drama waarin jongeren in een achterstandswijk al veel te vroeg van hun onschuld beroofd worden. Mede dankzij ijzersterk acteerwerk is âKnallhartâ een genuanceerde film over het harde leven op straat.

Meer informatie over het project Jongeren, alcohol + drugs kunt u vinden onder Wonen en Leven > Jeugd en Jongeren > Jongeren, alcohol + drugs.