Jeugdliteratuurprijs Glazen Globe 2009 toegekend aan De Gelukvinder

04/11/2009 14:03

KNAG

Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) heeft de Glazen Globe 2009 toegekend aan het boek De Gelukvinder van Edward van de Vendel en Anoush Elman. De Glazen globe is de tweejaarlijkse literatuurprijs voor het beste aardrijkskundige jeugdboek. Op vrijdag 6 november zal schrijver Edward van de Vendel de prijs in ontvangst nemen uit handen van Jacques van Meegen, directeur van het Instituut van Leraar en School (ILS) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). ILS/HAN is een van de ontvangende instituten van de jaarlijkse Onderwijsdag (aardrijkskunde) dat plaatsvindt in het Gymnasion te Nijmegen. Op deze dag komen zo'n 700 aardrijkskundeleraren bijeen om deel te nemen aan workshops en andere activiteiten.

De jury vindt dat dit boek de Glazen Globe verdient omdat van de Vendel zeer beeldend en daardoor uiterst toegankelijk het levensverhaal van de Afghaanse jongen Anoush Elman heeft opgetekend. De familie vlucht uit het noorden van Afghanistan naar Kabul. Als de druk van de Taliban te groot wordt gaat de tocht met behulp van mensensmokkelaars via veel omwegen naar Nederland. Hier is de carrousel nog niet afgelopen en begint het geschuif tussen de asielzoekerscentra. Van de Vendel beschrijft de geografie van de angst en de onzekerheid van asielzoekers. De Gelukzoeker is echter ook een hoopvol boek. Wie doorzet en volhoudt wordt daarvoor beloond.

De jury heeft de keuze gemaakt uit 131 ingezonden boeken, waarbij geografische onderwerpen een plaats in het verhaal hebben. De beoordeelde boeken zijn in de periode 2007-2009 verschenen in de Nederlandse taal. De jury heeft tevens een juryrapport en een aanbevelingslijst samengesteld die vanaf 6 november te lezen zijn op de website www.KNAG.nl/onderwijs/GlazenGlobe of vanaf heden bij de juryvoorzitter.





http://www.KNAG.nl/onderwijs/GlazenGlobe