Amercentrale Essent : 3 miljoen ton biomassa meegestookt

04/11/2009 14:31

Essent N.V.

Amercentrale Essent : 3 miljoen ton biomassa meegestookt


- 1.500 binnenvaartschepen met biomassa voor productie Groene Stroom


- Essent test nieuwe soorten biomassa


- Biomassa noodzakelijk om 2020 doelstellingen CO2 reductie te halen

Arnhem, 4 november 2009 - Energiebedrijf Essent heeft een nieuwe mijlpaal bereikt in het meestoken van biomassa in de Amercentrale in Geertruidenberg. Sinds 2001 is 3 miljoen ton (3 miljard kilogram) biomassa ingezet om Groene Stroom te produceren, genoeg voor ruim anderhalf miljoen huishoudens. Hiermee bevestigt Essent dat het bedrijf wereldwijd een vooraanstaande rol speelt bij het duurzaam opwekken van elektriciteit met biomassa.

Etienne Vollebregt, plantmanager van de Amercentrale : 'We zijn trots op het bereiken van deze bijzondere mijlpaal'. Twee jaar geleden zetten we in één jaar een half miljoen ton biomassa in en waren al koploper. Nu zitten we bijna op een miljoen ton per jaar. Een half miljoen huishoudens kunnen we daarmee elk jaar weer van groene stroom voorzien.

Vanuit het buitenland, van andere energieproducenten en onderzoeksinstellingen is grote interesse voor de technieken die wij hier in de Amercentrale gebruiken voor het vergassen van hout en het grootschalig meestoken van houtpellets (samengeperst zaagsel)."

Op 4 en 5 november vindt op de Amercentrale de Essent Biomass Conference plaats waar meer dan 200 belangstellenden vanuit de hele wereld aan deel nemen. Onder de titel 'Mastering Biomass' zal er uitgebreid aandacht zijn voor de toekomst van meestoken en vergassen van biomassa in beleid en praktijk.

Nieuwe soorten biomassa


-----------------------

De biomassa die Essent inzet voor het opwekken van duurzame elektriciteit verschilt qua herkomst en samenstelling. Het merendeel ervan gaat naar de Amercentrale en bestaat uit houtpellets. In de 100% biomassa centrale in Cuijk wordt dun- en snoeihout (houtsnippers) uit de Nederlandse bossen ingezet. Ook onderzoekt Essent de toepasbaarheid van nieuwe soorten biomassa , zoals cacaodoppen, rijstschillen, suikerriet reststromen (bagasse), bamboe en koffieschillen. Het betreft hier biomassa uit secundaire reststromen (agro-residuen) die geen extra landgebruik vergt of de voedselketen beïnvloedt.

' Groene kool'


--------------

De nieuwste vorm van biomassa waar Essent een grote toekomst voor ziet, is de zogenoemde bio-coal. Het gaat hier niet om een vorm van steenkool. Bio-coal is een benaming voor houtachtige biomassa die is 'getorreficeerd' (verhit tot maximaal 300 graden C) zodat deze 'houtskool' eigenschappen krijgt die met steenkool te vergelijken zijn. Dit zorgt er voor dat bio-coal samen met gewone kolen in energiecentrales kan worden gestookt. Essent gaat een uitgebreide, meerjarige test doen met bio-coal in de Amercentrale. De komende vijf jaar zal meer dan 400.000 ton bio-coal worden meegestookt als vervangende brandstof voor steenkool. Bio-coal zorgt op deze manier voor een sterke vermindering van de uitstoot van CO2.

Inzet biomassa onmisbaar voor halen klimaatdoelstelling

Met het grootschalig meestoken van biomassa levert Essent een belangrijke bijdrage aan de in Europees verband afgesproken doelstellingen om elektriciteit duurzaam op te wekken. Essent heeft 900.000 Groene Stroomklanten en is daarmee marktleider in groene energie in Nederland.

Om de voor 2020 gestelde klimaatdoelstellingen te kunnen halen, is - naast de verdere ontwikkeling van (offshore) windparken waar Essent aan werkt - het gebruik van biomassa als vervangende brandstof voor steenkool nodig. Een stabiel subsidiebeleid, ook voor biomassa, is daarom van groot belang.

De potentie van biomassa geproduceerd uit de overblijfselen van land-en bosbouw is wereldwijd enorm. Centrales waarin dergelijke biomassa gedeeltelijk fossiele brandstoffen kan vervangen, zijn al op grote schaal aanwezig. Essent bewijst dat met de Amercentrale in Geertruidenberg. Toepassing van biomassa is een manier waarop zeer snel en op grote schaal uitstoot van CO2 kan worden teruggedrongen. Niet alleen snel, maar ook kosteneffectief.

Over Essent

Essent is de grootste producent van duurzame energie in Nederland en levert elektriciteit, gas en warmte aan particuliere en zakelijke klanten. De onderneming beschouwt Nederland en België als haar thuismarkt.

In 2008 noteerde Essent een omzet van EUR 9,0 miljard en een netto resultaat van EUR 887 miljoen. De totale productiecapaciteit van de centrales en windparken van Essent bedraagt 6.000 MW. Van alle in Nederland duurzaam geproduceerde stroom neemt Essent 27 procent voor haar rekening. Bij Essent werken 5.000 mensen. Meer informatie is te vinden op http://www.essent.eu

Essent maakt deel uit van het internationaal opererende RWE.

Met een omzet in 2008 van EUR 42,5 miljard en 66.000 medewerkers is RWE een toonaangevende Europese leverancier van elektriciteit en gas. RWE levert in Europa elektriciteit en gas aan meer dan 30 miljoen klanten. Daarmee behoort RWE tot de top 5 van Europese energiebedrijven. RWE investeert gemiddeld minstens EUR 1 miljard per jaar in Europese duurzame energieprojecten. Essent en RWE willen de komende jaren samen 20.000 MW aan duurzame energieproductie ontwikkelen.





http://www.essent.eu


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,