Scholieren aan de slag in cultuursector

04/11/2009 16:35

Kunstfactor

Scholieren aan de slag in cultuursector

1500 maatschappelijke stageplaatsen in de culturele sector

Een groot aantal culturele instellingen realiseert de komende jaren 1.500 maatschappelijke stageplaatsen voor middelbare scholieren. Om dit te bekrachtigen ondertekenden zij op 4 november een overeenkomst met staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt. Vanaf schooljaar 2011/2012 volgt elke leerling in het voortgezet onderwijs een maatschappelijke stage. "De cultuursector is onmisbaar in het aanbod van maatschappelijke stages. Het is verrijkend voor de jongeren, maar ook zeker winst voor de cultuursector zelf", aldus een enthousiaste

Van Bijsterveldt.

De kunst- en cultuursector is een inspirerende omgeving voor jongeren en biedt interessante stageplaatsen, zoals bij de organisatie van evenementen, bij producties of uitvoeringen, bij de samenstelling van een tentoonstelling of bij het maken van een website.

Win-win

Het mes van de maatschappelijke stage snijdt aan twee kanten: leerlingen leren de maatschappij en de plaats van kunst en cultuur daarbinnen beter kennen, en andersom leren culturele organisaties de leefwereld van jongeren beter kennen. Met de maatschappelijke stagiaires halen zij bovendien extra dynamiek hun organisatie in.

De ondertekening vond plaats in het Koorenhuis - centrum voor kunsteducatie - in Den Haag, op 4 november van 13.00 tot 13.30 uur. Naast het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werd de intentieverklaring ondertekend door Kunstconnectie, Muziek Centrum Nederland, Theater Instituut Nederland, Nederlandse Associatie voor de PodiumKunsten, Vereniging van Schouwburgen en Concertgebouwdirecties, Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals en Kunstfactor. Na afloop sprak de staatssecretaris met jongeren die in de cultuursector een maatschappelijke stage gaan volgen.

Maatschappelijke stage, goed voor elkaar

Een maatschappelijke stage is een vrijwilligers klus, waarbij jongeren zich inzetten voor een ander en zich op die manier oriënteren op de maatschappij. Vanaf schooljaar 2011 volgt elke scholier tijdens de opleiding een maatschappelijke stage. Het aantal uur waarin de stage wordt gevolgd is afhankelijk van de duur van de opleiding. Voor een vwo'er betekent dat 72 uur, voor een havist 60 uur en voor een vmbo'er 48 uur.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.kunstfactor.nl