Gemeente Enschede

Enschede investeert in klimaatprojecten


1,5 miljoen euro voor projecten in 2010

Het college van Enschede heeft zes projecten op het gebied van duurzaamheid aangewezen die in aanmerking komen voor financiering in 2010. Het geld gaat vooral naar projecten gericht op energiebesparing die ook op steun van andere overheden kunnen rekenen, bijdragen aan de klimaatdoelstellingen en een impuls voor de werkgelegenheid betekenen.

Bij de behandeling van de kadernota op 29 juni van dit jaar heeft de gemeenteraad, vooruitlopend op de vaststelling van de programmabegroting, een bedrag van 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor investeringen in duurzaamheid. Wethouder van de Zee zegt over het gekozen pakket: "Dit zijn projecten die passen bij ons klimaatbeleid en die we snel met onze partners in acties en resultaten kunnen omzetten"

Enschede kiest bij duurzaamheid voor het terugdringen van CO2 uitstoot, energiebesparing en de toepassing van duurzame energie. Kansen worden vooral gezien bij verbeteringen in bestaande woningen, de eigen gebouwen van de gemeente, gebiedsontwikkeling, duurzame energie en voorlichting. Deze speerpunten in het Enschedese klimaatbeleid zijn opgenomen in de lange termijnvisie "Nieuwe Energie voor Enschede". Het bedrag van 1,5 miljoen dat nu beschikbaar is gesteld wordt besteed aan projecten die hiermee samenhangen. Het gaat om de volgende posten en bedragen:

o Energiebesparing bestaande woningvoorraad: EUR 400.000,--. o Klimaatneutrale/Frisse Scholen: EUR 400.000,-- o Zonnepanelen op scholen: EUR 150.000,--
o Plaatsing zonnepanelen op gemeentelijke/openbare gebouwen: EUR 100.000,--
o Versterking communicatie, educatie en participatie: EUR 100.000,--

Voor de resterende EUR 350.000,--, wordt gekeken naar kansrijke voorbeeldprojecten onder bedrijven.

Geplaatst: 04 november 2009.

4 november 2009