Rioleringsbeheer is kerntaak gemeenten

04/11/2009 16:44

VNG

De UvW wil dat het rioleringsbeheer overgaat van gemeenten naar waterschappen. De UvW gaat echter voorbij aan de complexiteit van het rioleringsbeheer en heeft onvoldoende oog voor de financiële gevolgen van haar voorstellen. De VNG ziet de noodzaak van kostenbeheersing in het rioleringsbeheer en wil daarom graag samen met de UvW onderzoeken hoe op een verstandige manier kosten kunnen worden bespaard zonder dat de burger daarvoor de rekening betaalt. Uitgangspunt voor de VNG is dat de bestuurlijke verantwoordelijkheid van het rioleringsbeheer bij gemeenten blijft.

Eenzijdige benadering rioleringsbeheer

In de bezuinigingsvoorstellen benadert de UvW riolering als niet meer dan een buis onder de grond voor het afvoeren en zuiveren van afvalwater. Grotere efficiëntie door bundeling van het beheer van riolering en zuivering is ook voor gemeenten uitgangspunt. Het voorstel van de UvW gaat echter voorbij aan de essentie en complexiteit van het rioleringsbeheer. De meest bepalende kostenfactor van rioleringsbeheer is de opvang en afvoer van overtollig regenwater. Dat gebeurt niet alleen in buizen onder de grond, maar ook bovengronds in de openbare ruimte. De goedkoopste en meest effectieve aanpak van wateroverlast bij hevige regenval is het tijdelijk bergen van overtollig regenwater in de openbare ruimte, bijvoorbeeld op straat, in goten, op waterpleinen of in het openbaar groen.

Integratie binnen de afvalwaterketen zoals de UvW voorstelt, gaat ten koste van integratie met de openbare ruimte. Als waterschappen verantwoordelijk worden voor zowel riolering als rioolwaterzuivering, zullen zij vooral sturen op optimalisatie van de rioolwaterzuivering. Het risico is groot dat dit ten koste gaat van de focus op kosteneffectiviteit van maatregelen voor het omgaan met hevige regenval. Dit leidt tot een verschuiving van kosten van het rioleringsbeheer naar het beheer van de openbare ruimte. De kans is groot dat de burger dan uiteindelijk duurder uit is.

Gemeenten kiezen in hun rioleringsbeheer voor een integrale benadering van de inrichting van de openbare ruimte boven de grond en de riolering onder de grond. Dit leidt ook tot kostenbesparingen, omdat de riolerings- en wegwerkzaamheden in een keer worden aanbesteed en de werkzaamheden tegelijkertijd worden uitgevoerd.

Relatie bezuinigingen waterbeheer en brede heroverwegingen

Het kabinet heeft de UvW gevraagd met voorstellen te komen om structureel E 100 miljoen te bezuinigen. Het voorstel van de UvW is vooral gericht op efficiëntie door schaalvergroting en niet op effectiviteit, terwijl juist daar besparingen mogelijk zijn.

De VNG vindt bovendien dat een voorstel voor de lange termijn over een andere taakverdeling in het rioleringsbeheer in samenhang moet worden bekeken met de uitkomsten van de brede heroverweging van het openbaar bestuur. De keuzes in het traject van de heroverweging zijn immers bepalend voor de organisatie van het waterbeheer in Nederland.

Den Haag, 4 november 2009








Vereniging Nederlandse Gemeenten