FNV

4-11-2009

'Oneerlijke concurrentie door buitenlandse detachering aanpakken'

Het beeld ontstaat dat het kabinet oneerlijke concurrentie op cao-voorwaarden door buitenlandse dienstverrichters goedkeurt. Samen met het Europees Verbond van Vakbewegingen EVV vindt de FNV dat een `zeer ongewenste ontwikkeling', zo schrijft de vakcentrale in een brief aan minister Donner.

Het Europees Hof van Justitie heeft in verschillende zaken uitgesproken dat het nationale arbeidsrecht strijdig is met een Europese detacheringsrichtlijn. Daardoor kunnen gedetacheerde buitenlandse werknemers minder betaald krijgen dan hun Nederlandse collega's met cao-lonen. Die worden zo uit hun banen geduwd.

Wel degelijk gevolgen voor Nederland Minister Donner heeft gezegd dat de uitspraken van het Europees Hof geen gevolgen zouden hebben voor Nederland. Maar de FNV wijst erop dat dertig procent van de afgesloten cao's niet algemeen verbindend is verklaard. Die gelden dus niet voor iedereen. Daardoor ontstaat oneerlijke concurrentie. Bovendien verschilt de looptijd van cao's. De SER heeft daarom in een eerder advies (Lissabon 2020) uitgesproken dat de uitspraken van het Hof onwenselijk zijn. De FNV vraagt Donner om terug te komen op zijn eerdere uitlatingen.

{Demo%20Brussel%2014%20mei%202009_tcm7-25643.jpg} Internationale vakbondsdemonstratie in Brussel (15 mei 2009)

Actie op Europees niveau In de brief verzoekt de FNV Donner ook om zich er op Europees niveau hard voor te maken dat sociale grondrechten niet van ondergeschikt belang zijn ten opzichte van de economische vrijheden.