Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Minister stuurt brief over 'lekzaak'

4 november 2009

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft in een brief aan de Tweede Kamer nadere informatie verstrekt over de 'lekzaak', het onderzoek naar een medewerkster van de AIVD die wordt verdacht van het lekken van staatsgeheime informatie naar dagblad de Telegraaf.

In deze zaak zijn de medewerkster van de dienst, haar partner en een verslaggeefster van de Telegraaf door het Openbaar Ministerie (OM) aangemerkt als verdachten. De medewerkster en haar partner zitten in voorarrest.

In de brief aan de kamer legt de minister uit welke afwegingen zij heeft gemaakt in deze zaak en waarom het, in haar visie, noodzakelijk was om bijzondere bevoegdheden van de AIVD, zoals afluisteren, in te zetten op journalisten. Een citaat uit de brief: ,,Het enkele feit dat een medewerker van de AIVD staatsgeheimen lekt naar een dagblad levert reeds een gevaar op voor de nationale veiligheid omdat hierdoor de integriteit en het effectief functioneren van de AIVD wordt beschadigd".

Ook geeft zij nadere informatie over het verloop van het onderzoek en de uitspraak van het Gerechtshof in Amsterdam. In deze zaak lopen nog twee belangrijke procedures: het strafrechtelijk traject van het Openbaar Ministerie en de klachtprocedure bij de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). Pas wanneer alle betrokken instanties zich hebben uitgesproken, kan er sprake zijn van een definitief oordeel over deze kwestie, aldus de minister in haar brief.