Inspectie v/h Onderwijs


Onderwijstijd in mbo nog onvoldoende

04 nov. 2009

Eén op de zes mbo-opleidingen realiseert onvoldoende onderwijstijd. Dit meldt de Inspectie van het Onderwijs in het rapport `Onderwijstijd bve 2009'. In 2010 controleert de inspectie instellingen die tekortschieten extra.

850 uur onderwijstijd
Opleidingen in het mbo moeten ieder leerjaar 850 uur onderwijstijd verzorgen. In 2007 verzorgde 24 procent van de opleidingen in een of meer van de leerjaren te weinig onderwijstijd. Nu is gebleken dat 17 procent van de opleidingen nog altijd tekortschiet. De inspectie vindt dat er in twee jaar tijd te weinig vooruitgang is geboekt, omdat de naleving 100 procent hoort te zijn.

Oorzaken
De oorzaken van het tekortschieten blijken voor het overgrote deel te liggen in een slordige planning, realisatie en controle daarop. De administratieve opzet en bedrijfsvoering rond onderwijstijd zijn weliswaar verbeterd, maar nog niet overal in voldoende mate.

Vooral in de lagere leerjaren van langere opleidingen wordt te weinig onderwijstijd verzorgd. De hogere leerjaren worden voor een belangrijk deel ingevuld met beroepspraktijkvorming (bpv). Daartegenover programmeert men dan onvoldoende onderwijstijd in de eerste jaren. De inspectie is ook gevallen van praktijkleren tegengekomen die niet voldoen aan de voorwaarden die gelden voor de bpv of aan de eisen die gesteld worden aan alle vormen van onderwijs in instellingstijd (waaronder goede begeleiding vanuit de onderwijsinstelling). In die situaties kan dit praktijkleren niet meegenomen worden in de onderwijstijd van de betreffende opleiding.

Steekproef van opleidingen
De inspectie heeft het onderzoek uitgevoerd bij een representatieve steekproef van 98 opleidingen. De bezoeken werden in de middag voorafgaand aan de dag van het onderzoek aangekondigd. Daardoor waren de instellingen in staat de nodige documenten klaar te leggen. Naast documentonderzoek zijn ook gesprekken gevoerd met deelnemers en functionarissen en zijn in sommige gevallen lessen bezocht.

Meer controle waar nodig
Om te komen tot 100 procent naleving van de onderwijstijd in het mbo, is de inspectie van plan om in 2010 het toezicht nadrukkelijker te richten op instellingen die de afgelopen jaren tekort zijn geschoten. Door juist die instellingen steviger te controleren, is meer winst te boeken. Daarna zal opnieuw in een representatieve steekproef worden gekeken of er voldoende voortgang is geboekt in de gehele mbo-sector.