Inspectie v/h Onderwijs

Onderwijstijd bve 2009

04 nov. 2009

In mei en juni 2009 heeft de inspectie de naleving van de norm van 850 uur onderwijstijd in het mbo opnieuw onderzocht. Er is gebleken dat 17 procent van de 98 onderzochte opleidingen in het mbo nog altijd in een of meer jaren tekortschiet bij de realisatie van de onderwijstijd.

Tekort
Tien procent van de opleidingen heeft ook onvoldoende onderwijstijd geprogrammeerd. Nadat instellingen waren geconfronteerd met deze uitkomsten, lukte het bij 8 procent van de opleidingen om de situatie te herstellen voor het eind van het schooljaar. Bij de negen opleidingen (9 procent) die uiteindelijk onvoldoende bleven, waren er zeven (7 procent) waarbij ook de programmering tekortschoot. In de onderzochte leerjaren met een tekort in de realisatie zaten 450 deelnemers. Voor 390 deelnemers was er ook sprake van onvoldoende programmering.

Oorzaken
Het zwaartepunt van de tekortkomingen ligt in de lagere leerjaren van de langere opleidingen. Een substantieel deel van de onderwijstijd wordt ingevuld met beroepspraktijkvorming (bpv) en in de langere opleidingen doet men die bij voorkeur in de hogere leerjaren. Daartegenover programmeert men dan onvoldoende onderwijstijd in de eerste jaren. De oorzaken van het tekortschieten bleken voor het overgrote deel te liggen in een slordige planning en realisatie en controle daarop. De administratieve opzet en bedrijfsvoering rond onderwijstijd zijn weliswaar verbeterd, maar nog niet overal in voldoende mate.

Winst boeken
Om een versnelling aan te brengen in het verbeteringstraject is het voornemen om in de komende tijd de activiteiten nadrukkelijker te richten op instellingen die de afgelopen jaren relatief vaak tekort zijn geschoten, zoals uit de onderzoeken in de afgelopen jaren is gebleken. Door juist die instellingen steviger te controleren, is meer winst te boeken dan door opnieuw een representatief onderzoek onder alle instellingen uit te voeren. Vervolgens wordt opnieuw in een representatieve steekproef gekeken of er voldoende voortgang is geboekt.