Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Auditteam Voetbalvandalisme presenteert rapport rellen Cambuur Leeuwarden - Roda JC


4 november 2009

Het Auditteam Voetbalvandalisme heeft bewondering en waardering voor alle professionals die tijdens de ongeregeldheden rond de voetbalwedstrijd SC Cambuur Leeuwarden - Roda JC begin juni onder moeilijke en gevaarlijke omstandigheden hun werk moesten doen.

Dat schrijft het Auditteam in het rapport dat woensdag in Leeuwarden is aangeboden aan burgemeester Crone.

Het Auditteam Voetbalvandalisme, dat in 2003 door toenmalig minister Remkes is ingesteld om onderzoek te doen naar ingrijpende incidenten van voetbalvandalisme, onderzocht de toedracht van de ongeregeldheden rond de beslissende wedstrijd voor promotie/degradatie van 3 juni 2009. Na de wedstrijd ontstonden rellen zowel binnen als buiten het stadion, dat midden in een woonbuurt ligt. In totaal raakten 25 politiemensen en 7 beveiligingsmedewerkers van Cambuur gewond. Ondanks de enorme omvang van de rellen zijn zowel politie als beveiliging van Cambuur erin geslaagd om een confrontatie tussen supporters van beide clubs te voorkomen.

Het Auditteam concludeert dat gemeente, club en politie voorafgaand aan de wedstrijd geen eenduidig en helder beeld hebben gehad van de risicokwalificering en de daarbij behorende afstemming van veiligheidsmaatregelen. Ondanks de risico's van de wedstrijd is niet overwogen om bij daglicht te laten spelen. Ook bleken niet alle toegangshekken bemand, waardoor supporters zonder kaartje het stadion binnen konden. De afstemming, coördinatie en communicatie tussen politie en beveiligingsorganisatie in het stadion tijdens en na de wedstrijd verliep niet optimaal. Mede hierdoor heeft het te lang geduurd voordat er werd ingegrepen bij ernstige ongeregeldheden bij de Noordtribune.

Het Auditteam is verheugd over de voortvarendheid en adequate aanpak door politie en openbaar ministerie en de door SC Cambuur Leeuwarden en de KNVB opgelegde stadionverboden. Via een snelrechtprocedure zijn negen van de dertien op 3 juni aangehouden personen veroordeeld. In de periode na de wedstrijd heeft de politie 69 dossiers opgesteld, mede dankzij het tonen van beelden op de website Dadergezocht.nl en in Opsporing verzocht.,In november komen 46 van deze verdachten voor de rechter.

Het Auditteam beveelt aan dat een nadere studie verricht wordt naar de haalbaarheid van een nieuw stadion op een andere locatie. Verder dienen de gemeente, politie, OM en club gezamenlijk maatregelen te treffen om incidenten met voetbalsupporters te verminderen. Bij risicowedstrijden is het aan te bevelen in het vervolg te overwegen om de wedstrijd bij daglicht af te werken. De veiligheidsorganisatie van Cambuur moet de toegangscontrole verscherpen.