D66

woensdag 4 november 2009

Bestuurlijke lus geeft snellere besluitvorming

D66-Eerste Kamerlid Hans Engels is positief over de bestuurlijke lus. De Algemene wet bestuursrecht (Awb) wordt aangevuld met een regeling voor herstel van gebreken in een besluit hangende beroep bij de bestuursrechter. Engels is hierover helder: De herstelmogelijkheid voorkomt nodeloze vertraging en kan een slagvaardige besluitvorming bevorderen.

Herstel procedurele fouten

Het Eerste Kamerlid vindt het onwenselijk dat procedurele of administratieve fouten leiden tot complete vernietiging van een besluit, waardoor langdurige procedures moeten worden overgedaan. Als voorbeeld noemt Engels de wegverbreding van de A4. De Raad van State verwees dit plan naar de prullenbak, omdat wettelijk verplichte onderzoeken naar luchtkwaliteit niet helemaal goed waren uitgevoerd. Hierdoor moest de hele vergunningprocedure opnieuw worden doorlopen.

Belangenafweging

Het opnieuw doorlopen van procedures zorgt soms voor vertraging van twee jaar. Engels: Deze wet voorkomt de herhaling van dergelijke procedures. De senator vindt wel dat moet worden gekeken naar de omstandigheden bij het toepassen van de bestuurlijke lus: De rechter moet steeds de afweging maken tussen de efficiënte procedure en het belang van derde-belanghebbenden.

Rechtsbescherming voor de burger staat voorop

Engels benadrukt dat rechtsbescherming voor de burger voorop moet staan. Onder alle omstandigheden moeten de gevolgen van aanpassingen in het bestuurs- en bestuursprocesrecht worden beoordeeld in het licht van de kwaliteit en zorgvuldigheid van de rechtsbescherming van de burger, aldus de D66-senator.

Zorgvuldige besluiten

Engels deelt de inschatting van minister Hirsch Ballin (Justitie) dat deze wet niet zal aanzetten tot minder zorgvuldige voorbereiding van besluiten. De D66-senator hoopt dat de minister gelijk heeft in de verwachting dat de rechter niet strenger zal toetsen, nu er een herstelmogelijkheid bestaat voor het bestuursorgaan.