Woonbond


04-11-2009

Eenderde corporatiebestuurders verdient meer dan eigen norm

Ruim eenderde (34 procent) van de corporatiebestuurders verdient meer dan het maximum dat de sector in 2004 zelf heeft vastgelegd in de zogeheten Adviesregeling Izeboud. Van de bestuurders die toen al in dienst waren, verdient zelfs bijna driekwart (74 procent) te veel. De overschrijdingen zitten met name bij de middelgrote corporaties (tussen 1.800 en 10.000 woningen).

Dat blijkt uit een onderzoek van Aedes en de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW). Aedes-voorzitter Marc Calon wil korte metten maken met de hoge salarissen. We zijn zat van het gedoe. Degene die uit de pas lopen verpesten het voor de sector. Dat moet afgelopen zijn, zei hij in het NOS-journaal van 3 november. Daarom willen Aedes en VTW de salariscode versimpelen, maximeren en verplichten. De aangescherpte salariscode zou door de minister van Volkshuisvesting algemeen bindend moeten worden verklaard.

Met dit voorstel lopen beide verenigingen vooruit op een wetsvoorstel van minister Ter Horst (BZK), waarover nu een consultatieronde wordt gehouden. In de nieuwe wet zouden corporatiebestuurders onder de nieuwe Balkenendenorm komen te vallen. Hun salaris (inclusief pensioenpremie en onkostenvergoeding) zou dan niet hoger mogen zijn dan 226.229. Het maximum volgens de huidige Balkenendenorm ligt met 181.000 aanzienlijk lager. Volgens de Izeboudnorm zouden corporatiebestuurders op dit moment niet meer dan 232.000 mogen verdienen.

Volgens Woonbonddirecteur Ronald Paping is het voorstel van Aedes en VTW een stap in de goede richting. Ons uiteindelijk oordeel hangt af van een aantal zaken, die wij ook in zullen brengen in de consultatieronde. Positief is dat Aedes en VTW eindelijk inzien dat zelfregulering niet werkt. Dat moet zich vertalen in goede wettelijke kaders en handhaving. Bovendien vinden we de Izeboudnormen nog veel te hoog. De corporatiesector moet vallen onder het wettelijke beloningsmaximum en bij de normen moet rekening worden gehouden met de grootte van de corporatie. Tot slot zullen er forse stappen gezet moeten worden om beloningen die nu boven het maximum liggen omlaag te brengen.